Reiszoeker

Reizen naar Mexico

Eten en drinken Mexico

Mexicaans eten zoals wij dat in Europa kennen, is eigenlijk Tex-Mex, uit het grensgebied van Texas en Mexico, zo'n 1500 km noordelijker. In zijn algemeenheid lijkt het eten in Yucatàn er wel op, alleen is het eenvoudiger, minder rijk. Het hygiëneniveau in Mexico is bijna gelijk aan dat van Europa; de hotels waar we slapen hebben vaak prima keukens en daarnaast zijn er tal van andere goede restaurants.

Ontbijt (Spaans = desayuno): Een stevig ontbijt van tortilla's of brood, eieren (huevos) naar keus klaargemaakt met bacon of worstjes, gebakken banaan en heerlijke zwarte bonensaus (frijoles) komt het meest voor. Wie dat te zwaar vindt, kan ook een ontbijt met toast, jam en zoete broodjes krijgen. Koffie is bijna altijd oploskoffie en verder zijn er altijd verse vruchtensappen (jugos) te krijgen. De Amerikaanse invloed heeft er voor gezorgd dat je ook pannenkoeken met stroop op veel plaatsen als ontbijt geserveerd kunt krijgen.

Lunch (almuerzo) diner (cena) en snacks: Voor de Mexicanen is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Voor bezoekers, die vaak onderweg zijn, vaak de minst belangrijke. Vlees of gevogelte is een belangrijk bestanddeel van de maaltijd, en de hoeveelheden zijn vaak groter dan we in Europa gewend zijn, zeker in de duurdere toeristenrestaurants. Verder kun je vaak heerlijke maaltijdsalades krijgen. De meeste gerechten zijn niet vreselijk scherp gekruid. De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Habanero is een zeer hete chilipeper; bezint eer ge begint. Overal in de duurdere restaurants van de steden kun je uitstekend vis eten en verder worden er in de steden ook pasta's en pizza's voorgeschoteld. De verkrijgbaarheid van fruit is afhankelijk van het seizoen: sinaasappels, druiven, bananen en appels zijn de meest verkochte fruitsoorten. Maar echte aanraders zijn zongerijpte sappige ananassen en mango's!

Drinken: Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Wijn wordt minder vaak bij het eten gedronken dan bier, maar het is vrijwel overal verkrijgbaar. Mexico's sterkere brouwsels zijn onder meer rum, Tequila en Mescal.