Eten en drinken Peru
Eten: De belangrijkste maaltijd van de dag in Peru is de lunch (almuerzo). Het ontbijt (desayuno) is vaak minimaal, hoewel er in de meeste hotels en restaurants ook wel desayuno americano geserveerd wordt. Avondeten (cena) doen de Peruanen meestal laat. Kies bij het eten in kleine restaurantjes bij voorkeur een restaurant waar het druk is, hier is de omloopsnelheid het grootst en het bereidde voedsel dus het meest vers. Let op met salades, die kunnen gewassen zijn in kraanwater. Elk gebied kent zijn eigen specialiteiten. De meest bekende lokale specialiteit van Peru is te vinden in en rond Cuzco: gegrilde cavia (cuy). Verder zul je alpaca's niet alleen in het wild op de Altiplano of als trui in de winkel tegenkomen; als steak op je bord is ook een mogelijkheid. Er zijn heerlijke taarten en snacks te koop.
Drinken: Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Koop flessen gezuiverd drinkwater, dat kan overal wel in het land. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. IJsklontjes in je cola zijn ook taboe, die worden immers gemaakt van leidingwater. Agua con gas is water mét en agua sin gas is water zónder bubbels. Té is gewone thee zoals wij het kennen en mate is kruidenthee. Je zult vaak mate de coca tegenkomen, thee getrokken van cocabladeren. Het zou helpen tegen hoogteziekte en wordt veel gedronken in de hooglanden. Koffie is meestal wel te krijgen maar verwacht er niet te veel van; het is meestal nescafé. Café con leche is koffie met melk (het smaakt vaak als melk met koffie!). Warme chocolademelk is een populaire drank evenals verse vruchtensappen. Op de markt kun je je eigen mixed juice samenstellen door de vruchten van je keuze aan te wijzen, deze worden dan vers voor je geperst. Vanzelfsprekend zijn frisdranken als cola ook overal te koop. Verder heb je dan nog de mierzoete Inca Kola.