Reiszoeker

Reizen naar Peru

Festivals Peru

Festival - Inti Raymi
Eén van de grootste en meest indrukwekkende feesten van Peru is het jaarlijks terugkerende Inti Raymi festival, een eerbetoon aan de zonnegod Wiracocha. Tijdens het eeuwenoude spektakel, wordt de eeuwige band tussen de zonnegod en zijn kinderen, de mens, gevierd. De Inca's maken al eeuwen gebruik van de Pacha Unanchaq of zonnewijzers. De zon blijft een paar dagen om 12 uur 's middags op dezelfde plaats staan en pas de 24ste juni wordt een opwaartse beweging zichtbaar, deze datum is dan ook gekozen voor het feest.

De ceremonie start in de Tempel van de Zon, Korincancha, in Cuzco. Veel Peruanen en bezoekers uit allerlei landen komen daar samen om getuige te zijn van het prachtige spektakel met meer dan 500 figuranten. Zo nauwkeurig mogelijk probeert men de oude ceremonie na te bootsen waarin de Inca (de vroegere koning uit het Tinwantinsuyu-rijk) in het Quechua, de taal van de inheemse bevolking, een lange tijd aan het woord is. Hij brengt met krachtige stem hulde aan deze heilige dag en aan de zonnegod. Achter hem staat een replica van de enorme gouden schijf die men enkel nog terugvindt in legendes en die volgens de overlevering nu in het Titicaca-meer ligt.

Tegen de middag gaat de processie via het centrale plein, het Plaza de Armas, naar het Incafort Sacsayhuaman, ook wel het heilige huis van de zon genaamd. Afwisselend brengen de figuranten hulde aan de zegeningen van hun keizer en aan de zonnegod, waarbij ze dansen opvoeren en muziek spelen. Met luide stem kondigt de Inca het nieuwe jaar aan, onder begeleiding van traditionele muziek, waardoor er een bijzondere en mysterieuze sfeer ontstaat. Vroeger werden aansluitend 2 witte lama’s geofferd, maar deze rite wordt vandaag de dag vervangen door een symbolisch offer.

Zowel voor als na de feestelijkheden worden er vele nevenactiviteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, maar ook live optredens op pleinen en culturele centra. Een en ander vindt zowel overdag als ’s avonds plaats. Kortom het Inti Raymi is een prachtig feest, dat je niet mag missen, vooral niet als je toch al van plan was de kant van Peru op te gaan!