Reiszoeker

Reizen naar Spanje

Cultuur Spanje

De cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Spanjaarden anderzijds zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners. 

Begroetingen:
Spanjaarden kussen vaker dan dat ze handen schudden. Kijk dus niet vreemd op als iemand enthousiast je hand negeert en kiest voor je wangen. Twee kussen (links en rechts) is gangbaar. In Nederland en België schudden mannen elkaar meestal de hand, maar in Spanje wordt hier minder moeilijk over gedaan. Vooral vrienden of vaders en zonen begroeten elkaar regelmatig met een kus op de wang.

Afspraken:
Wij komen uit een uiterst jachtige cultuur waar tijd geld is en afspraken punctueel dienen te worden nagekomen, omdat anders het schema van de rest van de dag in duigen valt. Spanjaarden hebben daar net wat minder last van. Niet dat ze persé te laat komen, het kan ook zijn dat ze toch niets beters te doen hadden en een uur te vroeg komen.

Beleefdheid:
Hard praten is voor veel Spanjaarden heel gewoon, ook aan de telefoon. Weinigen hebben er een probleem mee als omstanders hun hele gesprek kunnen volgen. Ook vloeken is gebruikelijk in Spanje, het lijkt wel of iedereen er dol op is. Jong en oud vloekt op straat en op de televisie komt het veelvuldig voor. En nee, we geven je geen voorbeelden van deze woorden. Toch zijn Spanjaarden meestal erg beleefd. Ouderen en hoger gepositioneerde personen worden aangesproken met een aparte beleefdheidsvorm en een praatje maken met iemand die je niet kent, of iemand helpen op straat is in Spanje heel normaal.

Etenstijd:
Wie al eens in Spanje is geweest heeft vast weleens voor een dichte restaurantdeur gestaan. Spanjaarden eten namelijk veel later dan we in Nederland en België gewend zijn. Dat begint al bij het ontbijt, dat pas rond 10.00 of 11.00 uur begint. Hierdoor verschuift de lunch uiteraard ook naar ongeveer 14.00 of 15.00 uur. Voor het avondeten gaan restaurants naar ons idee erg laat open, soms pas om 21.00 uur. Mocht je tussendoor toch trek krijgen, zorg dan voor een lekkere snack zodat je er even tegenaan kunt.

Siësta:
Het Spaanse leven staat even stil tussen 14.30 en 16.30 uur, al is het niet meer zo dat de hele bevolking een middagdutje (siësta) doet. Met name in de grotere steden gaat het leven door. Wel zijn de meeste winkels dicht, evenals musea en overheidsgebouwen.

Oudjaarsavond:
Spanjaarden komen samen op pleinen om het oude jaar uit te zwaaien. Om 12 uur middernacht luiden op Oudjaarsavond alle kerkklokken twaalf keer. Het is de bedoeling dat je op iedere klokslag een druif eet. Moeilijker dan je wellicht denkt! Lukt het je, dan wacht je een voorspoedig jaar.

Stierenvechten:
Stierengevechten of ‘corridas’ vinden plaats in de zomer en beginnen meestal in de namiddag. In de middeleeuwen en de tijd van de Habsburgers was het een ‘sport’ van de adel, maar later kwamen steeds meer ‘matadores’ uit het gewone volk voort. Er is veel geld gemoeid met de stierengevechten. Jaarlijks worden er in Spanje meer dan 13.000 corridas gehouden met 50 miljoen bezoekers en zo’n 30.000 stieren. Ondanks de vele protesten uit de hele wereld gaat dit Spaanse volksvermaak nog steeds door. Alleen in Catalonië en op de Canarische Eilanden mogen geen stierengevechten meer worden gehouden.

Werelderfgoedlijst van UNESCO:
Diverse Spaanse monumenten prijken op deze befaamde lijst. We noemen er slechts een aantal: In Granada zijn dit het Alhambra en de Generalife. In Sevilla de Kathedraal en Alcázar. Het hele historische centrum van Cordoba staat eveneens op de lijst.

Algemeen:
Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.