Reiszoeker

Reizen naar Spanje

Eten en drinken Spanje

Spanje is in Nederland en België beroemd om zijn tapas (kleine hapjes) zoals patatas bravas, paella (rijst met schaaldieren), tortilla, jamón serrano en worsten zoals chorizo. Als je in Spanje bent merk je dat het gaat om veel meer. De Spaanse keuken bestaat uit gerechten van diverse regionale keukens, zoals de Andalusische, Catalaanse, Galicische of Baskische die onderling allemaal sterk verschillen. Ze halen hun succes uit de overvloed aan verse producten die men in het land vindt. Zo kent de Spaanse gastronomie een flinke variëteit aan kazen, noten, paddenstoelen en asperges.

Een van de meest typerende voedingsmiddelen van de Spaanse keuken zijn vis en zeevruchten. De meest gebruikte daarvan zijn inktvis en octopus, tonijn, kabeljauw, zeeduivel, sardines en een scala aan schelp- en schaaldieren waarvan velen geen Nederlandse (of Engelse) naam hebben. Spanje is dan ook na Japan de grootste vis- en zeevruchtenconsument ter wereld.

Spanje kent talloze beroemde wijnen, onder andere afkomstig uit La Rioja en Valdepeñas. De zuidwesthoek van Andalusië is nog altijd het sherry gebied van Spanje. Daarnaast staat Spanje bekend om sangria: een fruitige wijn met verse vruchten die wordt geserveerd in een karaf. Mineraalwater, bier en frisdranken zijn overal te koop. Vanwege het hoge chloorgehalte wordt het afgeraden om water uit de kraan te drinken. 

Op grote feestdagen zoals Kerstmis, Driekoningen, Semana Santa en Pasen, de talloze feesten ter ere van de Maagd Maria en Allerheiligen horen in Spanje typische lekkernijen die per regio verschillen. De bekendste zijn Huesos de Santo (een gebakje met marsepein dat met Allerheiligen wordt gegeten) en Buñuelos de Viento (soesjes). Rond Pasen zijn er de torrijas, te vergelijken met wentelteefjes. Hompen oud brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken in olijfolie en geserveerd met honing en/of suiker en kaneel. In Catalonië en Valencia is Mona de Pascua met Pasen populair. Het is een taart met chocoladefiguren en kleurrijke decoraties van bijvoorbeeld lieflijke prinsesjes of stoere voetbalhelden. Volgens de traditie wordt Mona de Pascua door peetvaders als geschenk aan hun peetkinderen gegeven.