Reiszoeker

Reizen naar Sri Lanka

Cultuur Sri Lanka

De cultuurverschillen tussen Europeanen en Sri Lankanen zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de eilandbewoners.

Ja en Nee: Misschien is het meest verwarrende praktische cultuurverschil tussen Sri Lanka en West-Europa wel het gebruik van ja en nee. Om te beginnen wordt 'ja' niet aangeduid door te knikken, maar door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het hoofd gaat 'wiebelen' (moet je beslist eens proberen). Ten tweede heeft 'ja', gewiebeld of gesproken een veel bredere betekenis. Naast 'ja' kan het 'jaja' betekenen, ofwel 'het is begrepen', of zelfs zoiets als 'dat klopt vermoedelijk' of 'ik heb u verstaan, maar ik ben niet geïnteresseerd in wat u zegt'. 'Ja' is daarom een veel te ongrijpbaar antwoord, wanneer geuit door een Sri Lankaan. 'Nee' is een woord dat de Sri Lankanen niet lekker op de tong ligt. Als ze je er neutrale informatie mee kunnen verstrekken dan zullen ze dat nog wel doen, bijvoorbeeld door 'nee' te antwoorden op de vraag of de bus naar Colombo hier stopt. Maar geef een Sri Lankaan een dropje en negen van de tien zullen het smerig vinden maar de kans dat je op de vraag 'vind je het lekker?' het antwoord 'nee' zult krijgen, is heel klein.

Beleefdheidsregels: Bezoeken aan alle heiligdommen, zelfs in ruïneuze staat dienen blootshoofds te gebeuren en op blote voeten. Foto's van een toerist voor een Boeddhabeeld worden niet op prijs gesteld. Korte broeken voor volwassen mannen vinden de Sri Lankanen eigenlijk belachelijk, broeken gedragen door vrouwen schandelijk. Sri Lankanen kleden zich graag formeel voor belangrijke gebeurtenissen. Mocht je worden uitgenodigd voor bijvoorbeeld een huwelijk, vraag dan naar eventuele kledingvoorschriften. Naakt en topless baden is verboden. Een monnik mag niet worden aangeraakt. Als je wilt, kun je de Sri Lankaanse groet uitbrengen, waarbij je de beide handen gestrekt tegen elkaar gedrukt voor je houdt. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont. Monniken mogen trouwens geen geld aannemen, wel voedsel of iets te drinken. Vanzelfsprekend zijn niet alle monniken recht in de leer.

Links en rechts: De rechterhand dient in Sri Lanka om te eten, de linkerhand om het achterwerk te wassen. Mocht je aan de maaltijd zitten met de eilandbewoners en je voedsel met de hand eten, doe dat dan zoveel mogelijk met de rechterhand. Verwisseling van de handen tijdens het eten wordt door Sri Lankanen als vies ervaren. Met de linkerhand raak je in principe ook niemand aan.

Afspraken: Wij komen uit een uiterst jachtige cultuur waar tijd geld is en afspraken punctueel dienen te worden nagekomen, omdat anders het schema van de rest van de dag in duigen valt. Sri Lankanen hebben daar niet zo'n last van. Niet dat ze persé te laat komen, het kan ook zijn dat ze toch niets beters te doen hadden en een uur te vroeg komen.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.