Reiszoeker

Reizen naar Sri Lanka

Geld Sri Lanka

De munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaans rupee (LKR).  Voor de actuele koers kun je kijken op www.oanda.com. De rupee is onderverdeeld in 100 cent. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en van 1, 2 en 5 rupees. Biljetten zijn er in coupures van 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 rupees. De twee grootste biljetten zijn voorzien van een zilveren draad die in het papier is geschept.

De meeste banken zijn 's maandags van 09.00 tot 13.00 uur geopend en dinsdag tot en met vrijdag een half uur langer. De bank op het vliegveld van Colombo is dag en nacht geopend. Vergeet niet dat andere banken op vollemaansdagen gesloten zijn. De koersen van de banken onderling zijn vrijwel identiek, alleen bestaan er aanzienlijke verschillen in het berekenen van afhandelingskosten. Er zijn ook andere wisselpunten. Veel hotels en enkele warenhuizen zijn officieel gemachtigd om geld te wisselen maar de koersen zijn slechter dan die van de banken. In Negombo en Kandy kan er gepind worden bij de Sampath Bank, als de automaten het doen. De bekende creditcards worden in vrijwel alle hotels en in de duurdere restaurants en winkels geaccepteerd. Het beste kun je naast je pinpas wat contant geld meenemen. Je creditcard kun je als reserve gebruiken. Op het vliegveld van Colombo kun je euro's wisselen, zodat je voor de eerste paar dagen alvast rupees kunt meenemen.

Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.

Betalingen in hotels: In hotels kun je eventuele extra kosten (bijvoorbeeld voor drankjes, maaltijden etc.) alleen betalen met Srilankaanse rupees als je een bewijs kunt overleggen dat je je buitenlandse valuta in Sri Lanka hebt omgewisseld bij een officiële instantie zoals een bank of een wisselkantoor. Bewaar daarom alle wisselbonnen, ook het bewijs van je pintransactie(s). Je kunt in hotels ook betalen met euro's, Amerikaanse dollars en Britse ponden. Eventueel wisselgeld ontvang je wel in rupees dus zorg dat je een ontvangstbewijs in handen krijgt.