Reiszoeker

Reizen naar Sri Lanka

Eten en drinken Sri Lanka

Eten: Het ontbijt van de Sri Lankanen is licht en eenvoudig. Het bestaat meestal uit wat fruit, jam of sap met brood of hoppers, komvormige pannenkoekjes van rijstmeel en kokosmelk. In de hotels wordt zonder uitzondering Europees ontbijt geserveerd. Brood, jam, thee of koffie en vruchtensap. Daarnaast de zware elementen die overgenomen zijn van de Engelsen: gebakken eieren, roereieren, worstjes en dergelijke. In dit land hangen de takken van de bomen krom van de vruchten. Vanzelfsprekend is elk ontbijt ermee omlijst.

De dagelijkse maaltijden van de Sri Lankanen gaan allemaal schuil achter de verzamelnaam rice and curry. Een berg rijst in het midden en daar omheen kleine beetjes smaakmakers die de nodige proteïne en vitamine leveren, dat is de traditionele maaltijd sinds eeuwen. De variëteit zit in de curry's. Terwijl de rijst en curry in een arme familie misschien bestaat uit niet meer dan rijst, wat gesmoorde pepers met kokos en limoen en een gesmoorde groente, kunnen rijke maaltijden wel twintig verschillende curry's bevatten. Er zijn groente-, vis-, eier- en vleescurry's en zelfs fruitcurry's. Wat ze gemeen hebben met elkaar is de gecompliceerde mix aan specerijen waarin ze zijn gesmoord, gebakken, ingelegd of gekookt.

Subtiel zijn die curry variaties wel, maar voor westerlingen overheerst vaak de scherpe kant van het eten. Vooral de sambals hebben menige toerist doen grijpen naar het mineraalwater, dat het effect alleen maar versterkt. De maaltijd is altijd voorzien van een brandblusser, de curd. Dat is een dikke yoghurt gemaakt van buffelmelk. Sri Lankanen eten hun eten met de vingers van de rechterhand. Een beetje (scherpe) curry wordt zorgvuldig gemengd met rijst en eventueel wat curd, waarna het mengsel naar binnen wordt gelepeld met de hand.

Drinkwater: Het water uit de kraan is niet geschikt voor consumptie. Koop flessen gezuiverd drinkwater, dat kan overal wel in het land. Let er wel op dat de flessen hun oorspronkelijke sluiting hebben. IJsklontjes in je cola zijn ook taboe, die worden immers gemaakt van leidingwater.

Restaurants en andere eetgelegenheden: Sri Lanka verschilt van andere Aziatische landen. Waar je in Zuid Oost Azië overal en op elk tijdstip eettentjes kunt vinden, zal je in Sri Lanka voornamelijk in de toeristische centra langs de westkust keuze uit een beperkt aantal verschillende eetgelegenheden hebben. In de praktijk betekent dit dat je vaak op je eigen hotel of een hotel in de buurt bent aangewezen. In elk dorp is wel een klein eettentje waar ze hoppers of rijst en curry hebben. De eettentjes voor Sri Lankanen zijn heel goedkoop. Soms kun je er al voor een of twee euro eten. Niet iedereen zal van deze plekjes gecharmeerd zijn. In hygiënisch opzicht lijken ze niet best. Dat valt in de praktijk meestal wel mee, maar voor veel westerlingen is de oude troep waarmee deze eettentjes zijn gemeubileerd niet stimulerend voor de eetlust. In de toeristenhotels zal regelmatig Sri Lankaans eten worden voorgeschoteld dat meer is toegesneden op westerse tongriemen. Het beste eten wordt bereid in de keukens van Sri Lankaanse families. Laat je de mogelijkheid dan ook niet ontgaan, wanneer je wordt uitgenodigd de maaltijd bij eilandbewoners te gebruiken.

Vis- en zeegerechten worden overal langs de kust zeer smakelijk bereid. De belangrijkste voorwaarde voor een goede visschotel is verse vis en die is altijd voorradig. De uitzondering daarop zijn kreeft en garnalen. Soms worden ingevroren exemplaren gebruikt, waarvan de smaak aanzienlijk minder is dan van hun verse soortgenoten. Voorkom het eten van ontdooid zeebanket door nadrukkelijk te informeren naar de versheid van de beestjes en ze zo nodig te aanschouwen in de keuken. Verse kreeft is levende kreeft.

Vegetariërs hebben het eenvoudig in Sri Lanka. Thali's worden in veel restaurants geserveerd. Het zijn Zuid-Indiase, vegetarische variaties op rijst en curry. Daarnaast hebben de Chinezen tal van heerlijke schotels waar alleen groenten (en eventueel eieren) in zijn verwerkt. Trouwens, de meeste rijst en curry's hebben maar een of twee curry's met dierlijke eiwitten. Van oorsprong waren zowel de boeddhisten als de hindoes vegetariër. Alleen vis behoorde al langer tot het menu. De Europeanen moesten er aan te pas komen om vlees tot een integraal onderdeel te maken van de Sri Lankaanse maaltijd. Nog altijd is een groot deel van de bevolking strikt vegetarisch. De hoeveelheid vlees die wel in rijst en curry's wordt verwerkt, is miniem vergeleken met datgene wat de Europeanen gewend zijn.

Fruit: Een van de grootste attracties van Sri Lanka is het bijna oneindige aanbod van de meest exotische vruchten. Ze komen in tal van kleuren, vormen en afmetingen voor en de ene soort is nog lekkerder dan de andere. Wie Sri Lanka ontdekken wil, zal zich ook vol overgave moeten storten op het vreemd ogende fruit dat opgestapeld ligt aan de straatkant of wordt aangeboden door vrouwen die hun kostje verdienen met de verkoop op het strand of op straat. Enkele van de heerlijkste vruchten zijn de mango, rambutan, papaja, ananas, koningskokosnoot, zuurzak, jackfruit, mangosteen, doerian en de vele soorten bananen.