Reiszoeker

Reizen naar Cambodja

Festivals Cambodja

*April: Net als in een groot deel van de andere Aziatische landen kent Cambodja offerfeesten. Zo wordt in april het driedaagse feest Bonn Chaul Chnam (nieuwjaarfestival) gevierd. Met dit feest komt er een einde aan het oogstseizoen. Om de goden te danken en alvast tevreden te stellen voor volgend jaar, brengt de bevolking offers. Dit gebeurt zowel op de huisaltaren als in de tempels. Leuk om te zien zijn de traditionele spelletjes die gespeeld worden na het brengen van de offers.
*September: Een tweede offerfeest staat in teken van de overledenen. Het vijftiendaagse Bonn Dak Ben feest in september wordt op de laatste dag afgesloten met de nacht van Bonn Phchum Ben. Als er om twaalf uur die nacht, tijdens volle maan, geen offers zijn gebracht door de familie van een overledene, dan gelooft men in de dodenvloek. Deze vloek zou de geest van het overleden familielid ertoe aanzetten om de familie een jaar lang lastig te vallen.
*November: De belangrijkste feestdag in Cambodja is de onafhankelijkheidsdag. Deze nationale feestdag vindt plaats op 9 november. Op deze datum in 1953 werd Cambodja officieel onafhankelijk van Frankrijk. Ieder jaar wordt dit feit gevierd met een groots opgezette galaparade voor het koninklijk paleis in Phnom Penh. Onder het toeziend oog van de koning marcheren vele fanfares en strijdkrachten voor het paleis langs.