Reiszoeker

Reizen naar Indonesië

Bagage en kleding Indonesië

Indonesië is een tropisch land. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist kan je vaak voor een habbekrats aanschaffen. Een paraplu en een dun regenjack is wel handig, het eerste zowel tegen de regen als tegen te felle zon.

Een paar goede, ingelopen (wandel)schoenen met goed profiel en een paar slippers zijn alles wat je voeten vereisen. Bedenk dat je de heiligdommen van het eiland op blote voeten dient binnen te treden. Slippers zijn dan een uitkomst. Voor een verblijf op de Bromo is een dikke trui noodzakelijk. Ook op hoger gelegen plaatsen op de Soenda Eilanden zoals Bajawa en Ruteng kan het koud zijn, zorg hier voor iets warms.

Verder zijn belangrijk: lakenzak, handdoek, zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een rol toiletpapier, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur, reservebatterij/oplader, zaklantaarn, zakmes (niet tijdens de vlucht in je handbagage stoppen), een kleine voorraad houdbare snacks en snoep, wekker (of je telefoon die je als wekker kunt gebruiken), schrijfwaren, boeken of een e-reader, paspoort, voldoende geld, kopieën van paspoort en reisverzekering (in je mail), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, belangrijke adressen, een goede reisgids.

Dit alles verpak je het liefst in een weekendtas (op wieltjes) of rugzak. Niet in een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kan je het beste een dunne katoenen geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Zorg dat je een verschoning in de handbagage hebt en 48 uur zonder je grote bagage kunt in geval dat de bagage te laat aankomt. Bijvoorbeeld: zorg dat je de pil, evenuele malariapillen en je tandenborstel in je handbagage hebt zitten. Zorg dat je bagage niet te zwaar is. Deze moet vaak op het dak van de bus en de groep wordt er niet vrolijker van als er telkens één niet te tillen koffer omhoog moet! Het maximum dat in het vliegtuig mee mag, 20 kg, is bij lange na niet nodig. Tijdens de reis zul je zeker het een en ander aan souvenirs kopen en dan sjouw je al snel veel te veel mee. Ons advies is om max. 13 kg aan bagage mee te nemen.