Reiszoeker

Reizen naar Indonesië

Landschap Indonesië

De republiek Indonesië is een eilandenrijk in het zuidoosten van Azië. De afstand van de westelijke punt van de archipel bij Aceh op Sumatra tot de oostgrens met Papoea-Nieuw-Guinea bedraagt ongeveer 5000 km, die van de noordelijkste tot de zuidelijkste punt ongeveer 2000 km. Daartussen liggen niet minder dan 17.000 eilanden, waarvan er 6000 bewoond zijn. De oppervlakte van Indonesië is 1.904.000 km². (Nederland is slechts 41.526 km², dus bijna 46 keer kleiner dan Indonesië!) Het landschap varieert van spectaculaire rokende kraters van de vulkanische keten die van Sumatra tot de Molukken loopt, tot groene vruchtbare sawa's, tropische regenwouden, witte stranden en de droge savannen op de oostelijke eilanden. Daartussen strekken eindeloze zeeën zich uit. De rijke natuur van Indonesië toont een enorme diversiteit aan flora en fauna. De archipel is het woongebied van olifanten, tijgers, luipaarden en orang oetans. Zeeschildpadden leven er in de wateren rond Bali en 's werelds grootste bloem (Rafflesia) groeit op Sumatra. Er zijn verscheidene nationale parken. Jammer genoeg verdwijnen de regenwouden in een alarmerend tempo.

Sumatra: Sumatra is met 473.606 km² (ruim 10x Nederland) het op een na grootste eiland van de archipel en ook een van de meest interessante. De landschappelijke schoonheid met vulkanen en fotogenieke meren is noemenswaardig. Het hoogste punt is de Gunung Kerinci (3805 m).
Java: Het eiland Java is ongeveer drieënhalf maal zo groot als Nederland en er wonen ruim 138 miljoen mensen. Dit betekent dat de bevolkingsdichtheid van Java minstens tweemaal zo groot is als die van enig ander gebied ter wereld met een vergelijkbare omvang. Het Javaanse landschap wordt bepaald door de meer dan 100 vulkanen, als de Papandayan en de Bromo. Er zijn er nog zo'n dertig actief.
Bali: Bali wordt gedomineerd door de Gunung Agung, een vulkaan van 3014 m hoog. Bali is klein, maar geografisch heel gevarieerd: majestueuze bergen en vulkanen in het binnenland, het laagland en kalkgebieden aan de kust. Prachtige stranden en koraalriffen omzomen dit eiland. Bali is beroemd om zijn betoverend mooie rijstterrassen in de heuvels.