Reiszoeker

Reizen naar Indonesië

Geld Indonesië

De Indonesische munteenheid is de rupiah (IDR). Voor de actuele koers kun je het best kijken op www.oanda.com. Er zijn munten van 25, 50 en 100 rupiah. Biljetten zijn er in coupures van 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 rupiah. 

Zorg er voor dat je onbeschadigde en onbeschreven biljetten in euro of dollars bij je hebt. De koers voor contant geld is gunstiger dan voor traveller cheques. Ook is de koers in de kleine plaatsen vaak onvoordeliger. Niet in alle plaatsjes kan je wisselen. Let op: dollarbiljetten van voor 2002 worden niet geaccepteerd! Je dient dus in Nederland hier goed op te letten. Geld opnemen met een creditcard kan bijna nergens, dus ga vooral níet alleen met een creditcard op reis. Het is echter onverstandig om alleen op je pinpas te vertrouwen voor het halen van geld. Als een lokaal pinautomaat bijvoorbeeld geen verbinding kan krijgen om je pincode te verifiëren, lukt het niet. Voor meer info over pinlocaties in Indonesië kun je kijken op de website www.mastercard.com.

Als je geld wisselt bij de bank, betekent dat meestal dat je met een flink pak biljetten de deur uitgaat, die niet passen in welke portemonnee dan ook. Probeer grote coupures te wisselen in kleinere, want vaak is het moeilijk met grote coupures te betalen. Grote hotels wisselen in de regel ook dollars en euro's. De koers die berekend wordt kan van bank tot bank verschillen.

Zakgeld: 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.