Reiszoeker

Reizen naar Jordanië

Bagage en kleding Jordanië

Vrouwen kunnen het beste jurken of broeken dragen tot minstens op de knie. Zorg er ook voor dat je schouders bedekt zijn. Topjes met spaghettibandjes worden zeker niet gewaardeerd. Op het strand van Aqaba zijn badpakken geschikter dan bikini's; met name op de publieke stranden is de bevolking niet gewend aan de 'blote' toeristen. De lokale vrouwelijke bevolking draagt zowel oosterse als westerse kleding. Een vrouw in een spijkerbroek of jurk is volkomen normaal. Daarnaast lopen er nog veel vrouwen rond, gehuld in de lange zwarte chador, in sommige gevallen ook met een volledig gesluierd gezicht. Bedoeïenenvrouwen zijn meestal gehuld in kleurrijke jurken en hoofddoeken.

Mannen zullen meestal geen problemen hebben als ze rondlopen in (niet te) korte broeken, maar er kan wel flink naar dit 'excentrieke' gedrag gestaard worden. Lange broeken worden zeker meer gewaardeerd. Veel lokale mannen dragen een jalabiyyeh (lange oosterse jurk), waarop ze bijna altijd een colbert dragen van westerse snit. Anderen zijn volledig westers gekleed. Veel mannen dragen nog wel een rode of zwarte hoofddoek, de keffiyeh.

Natuurlijk behoor je een moskee altijd blootsvoets te betreden. Kleed je een beetje conservatief als je een moskee wilt betreden. Mannen in korte broek lopen het risico niet in de moskee toegelaten te worden, omslagdoek of niet. In het zomerseizoen kun je het beste makkelijke kleding meenemen (liever dus geen shorts, minirokken of hemdjes), goede dichte loopschoenen, eventueel sandalen, een zonnebril, zonnehoed of sjaal, badkleding en een trui of dunne jas voor de avonden. In de winter is een regenjas geen overbodige luxe. Daarnaast kun je het beste een paar dikke truien, een warme jas, stevige wandelschoenen en eventueel wat luchtigs voor een zonnig dagje meenemen.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan: hoofddeksel, zonnebril, zonnebrandmiddelen, lakenzak, toiletartikelen, een reisapotheek, je eigen medicijnen (in je handbagage, eventueel met een verklaring van de arts), foto- of filmapparatuur en voldoende geheugenkaarten, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage in het vliegtuig), schrijfwaren, boeken, paspoort, bankpasje, geld, kopieën van je paspoort en visum, printje van de vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, je agenda met belangrijke adressen, de boekingspapieren van deze reis. Eventueel kun je nog meenemen: verrekijker, paraplu (handig zowel tegen de regen als tegen te felle zon), landkaart, spelletjes, een kleine voorraad houdbare snacks en snoep.

Dit alles verpak je in een weekendtas (op wieltjes), backpack of zachte reiskoffer (tenzij een harde koffer echt onmogelijk is). Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen.