Het huidige Jordanië heeft een oppervlakte van 91.860 km² (ruim 1,3 maal het grondgebied van de Benelux). De kuststrook aan de Golf van Aqaba is slechts 35 km lang. In het koninkrijk Jordanië wonen ongeveer 10 miljoen mensen, waarvan 4 miljoen in de hoofdstad Amman. Het oosten van het land is zo goed als onbewoond.
Natuur van Jordanië: De natuur wordt gekenmerkt door prachtige woestijn- en berglandschappen. In de uitgestrekte woestijnvlaktes in het oosten vinden we pittoreske oases. Naar het oosten toe groeit er steeds minder. Het regenrijke gebied van Noord-Jordanië is in het voorjaar bedekt met bloemen als de blauwe lupine, rode hibiscus, roze koekoeksbloem en paarse distel, om er maar een paar te noemen. De cyclamen bloeien al in december. De nationale bloem van Jordanië is de zwarte iris, die vooral rond Madaba te vinden is. Oleanderstruiken groeien volop in de drooggevallen rivierbeddingen. De dierenwereld is beperkt. In de oases in het oosten leeft wat klein wild, zoals de gazelle, oryx en woestijnvos. Je hoeft er niet op te rekenen wilde dieren tegen te komen tijdens een
reis door Jordanië. Het meest voorkomende dier is de dromedaris. In Jordanië zijn enkele gebieden tot nationaal park verklaard, waaronder het Shaumarireservaat bij Azraq.
Een aparte vermelding verdient de onderwaterwereld bij de Jordaanse havenstad Aqaba, waar je kunt snorkelen, duiken of een bootje met glazen bodem kunt huren. Je vindt hier een enorme variëteit aan tropische vissen en koraal. Honderd verschillende soorten koraal bieden huisvesting aan ongeveer duizend verschillende vissoorten. Naast spectaculaire vissen als de vlindervis, papegaaivis, clownvis, ballonvis en schorpioenvis kun je ook zeesterren, zeepaardjes, zee-egels en zeeanemonen van zeer dichtbij bekijken.