Feestdagen en festivals Jordanië
Nationale feestdagen: in Jordanië: 15 januari (Dag van de Boom); 30 januari (Verjaardag van koning Abdullah); 22 maart (Dag van de Arabische Liga); 1 mei (Dag van de Arbeid); 25 mei (Onafhankelijkheidsdag); 10 juni (Dag van de Arabische revolutie); 14 november (verjaardag van oud-koning Hoessein).
Feesten en vrije dagen in Jordanië: Vrijdag is de wekelijkse vrije dag. De meeste winkels, overheidsinstanties en banken zijn dan dicht. (NB: op zaterdag werken de joden niet en de christenen zijn vrij op zondag). Op vrijdag zie je veel families naar het land trekken om te gaan picknicken in de openlucht of een van de vele bezienswaardigheden te gaan bezoeken. Ook op dinsdag zijn veel musea en sommige bezienswaardigheden gesloten.
Religieuze feestdagen in Jordanië: De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim. Het is een beproeving van lichaam en geest en wie zich aan de vasten houdt, bewijst duivelse verleiding te kunnen weerstaan en een goede gelovige te zijn. Kinderen (tot hun puberteit), zwangere, menstruerende, borstvoeding gevende vrouwen, zieken, reizigers en militairen kunnen worden vrijgesteld.
De ramadan (de vastenmaand) kan hinderlijk voor toeristen zijn, veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten.
Daarnaast is er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel Aid al Fitr genoemd.