Menu

Cultuur Jordanië

De cultuurverschillen tussen Europeanen en Jordaniërs zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners.
Welkom:

Gastvrijheid is een hoeksteen van het Arabische leven. Het is normaal voor Jordaanse families (zeker voor de bedoeïenen) om vreemdelingen in hun huizen te verwelkomen. Die traditie komt voort uit de hardheid van het woestijnleven; zonder voedsel, water en beschutting zouden de meeste woestijnreizigers niet overleven. Waar je ook bent in Jordanië, je zult veelvuldig worden uitgenodigd bij mensen thuis voor een kopje thee of wat te eten.Onderhandelen:

Het is vanzelfsprekend om te onderhandelen als je dingen gaat kopen in de souq of in een souvenirwinkel. Je zult wel merken dat het wat moeite kost in Jordanië. Enkele voorbeelden van souvenirs zijn: Stoffen, sjaals, sieraden, houtwerk, tapijten, traditionele kleding en kruiden. Wat onderhandelen betreft: mocht een taximeter niet werken, spreek dan van tevoren met de chauffeur een ritprijs af.Gebaren:

Jordaniërs gebruiken veel gebaren tijdens hun gesprekken en omdat sommige daarvan sterk afwijken van de onze, is enige uitleg op zijn plaats. Mensen zeggen 'nee' door de wenkbrauwen wat op te trekken en het hoofd iets achterover te gooien. Soms wordt er ook nog een soort 'tsk-tsk'-geluid bij gemaakt. Je kunt op een beleefde manier 'nee dank u wel' aangeven door de rechterhandpalm op je hart te leggen. Als je geen thee of koffie meer wilt, leg dan je hand op je kopje en zeg 'sjoekran' (dank je wel). Bedoeïenen draaien het koffiekopje een paar keer in het rond om hetzelfde aan te geven. Als men iets niet begrijpt, schudt men het hoofd (zoals onze nee). Mannen die de weg vragen, moeten er niet van staan te kijken als ze bij de hand of arm genomen worden, en zo naar de gevraagde bestemming worden gebracht. Het is hier heel gewoon voor mannen om hand in hand te lopen. Als je als vrouw zo meegenomen wordt, mag je wel je bedenkingen hebben. Omdat de linkerhand gebruikt wordt om het achterwerk te reinigen na toiletbezoek, wordt deze hand als onrein gezien. Gebruik dus altijd je rechterhand als je iets wilt geven of aanpakken.Natuur en milieu:

Ter bescherming van het milieu willen wij je tot het volgende verzoeken:

* Gooi geen afval uit de bus of op straat.

* Doof je sigaretten voordat je ze weggooit (brandgevaar!)

* Pluk nooit koralen uit zee. Helaas worden koralen en schelpen door souvenirverkopers verkocht. Het toerisme schaadt hierdoor in toenemende mate het milieu, dus koop deze niet. Invoer in Nederland is bovendien verboden.Kunst:

Visuele kunst in de Arabische wereld betekent vaak architectuur, grotendeels omdat de islam afbeeldingen van levende dingen verbiedt. Overal in Jordanië vind je spectaculaire opgravingen en monumenten. Een absoluut hoogtepunt is de ruïnestad Petra in Jordanië uit de tijd van de Nabateeërs.Badhuis:

Een bijzondere ervaring is een bezoek aan een Hammam (badhuis). In Jordanië is de gewoonte een badhuis te bezoeken erg algemeen. De baden hebben hun vaste openingstijden; er zijn aparte tijden (en soms aparte ruimtes) voor vrouwen. Je moet er een paar uur voor uittrekken. De badgewoontes hebben de arabieren overgenomen van de Romeinen. In de hammam zijn er lauwe baden en zweetruimtes, geen koude baden. Je schept met een schotel het water uit een van de bakken over je lijf. Massages kosten extra en zijn zeer grondig. Daarna kun je in de rustkamer eventueel een glaasje thee drinken en ontspannen. Mannen moeten er op letten hun onderlijf bedekt te houden. Vrouwen zijn onderling minder preuts. Handdoeken worden uitgereikt.Feesten en vrije dagen:

Vrijdag is de wekelijkse vrije dag. De meeste winkels, overheidsinstanties en banken zijn dan dicht. (N.B.: op zaterdag werken de joden niet en de christenen zijn vrij op zondag.) Op vrijdag zie je veel families naar het land trekken om te gaan picknicken in de open lucht, of één van de vele bezienswaardigheden te gaan bezoeken. Ook op dinsdag zijn veel musea en sommige bezienswaardigheden gesloten.Nationale feestdagen: 

15 januari (Dag van de Boom); 30 januari (Verjaardag van koning Abdullah); 22 maart (Dag van de Arabische Liga); 1 mei (Dag van de Arbeid); 25 mei (Onafhankelijkheidsdag); 10 juni (Dag van de Arabische revolutie); 14 november (Verjaardag van oud-koning Hoessein). Islamitische feestdagen:

Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op de waarneming van de maan, vallen die feesten ieder jaar op een andere dag. De Ramadan (de vastenmaand) kan hinderlijk voor toeristen zijn, veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat men de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten.


Algemeen:

Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.