Reiszoeker

Reizen naar Nepal

Festivals Nepal

Vrijwel geen reis zal verlopen zonder dat je een religieus festival zult meemaken, hieronder hebben we de belangrijkste vermeld.

Bisket: Het Nepalese nieuwjaarsfeest dat in april/mei wordt gevierd. Godenbeelden worden op tempelkarren door de stad getrokken en iedereen heeft een vrije dag.

Holi: Een heel populair festival omdat, net zoals bij ons met carnaval, even de bestaande normen en regels wegvallen en alles lijkt te mogen. Tijdens Holi dansen mensen gemaskerd door de straten, spettert iedereen elkaar met water nat en wordt er naar hartenlust met kleurig verfpoeder gegooid. Zorg dat je oude kleren aan hebt, want als toerist ben je een geliefd slachtoffer en de verf houdt veel langer dan je lief is...

Tihar: Gedurende het vijfdaagse Tihar versieren Nepalezen hun huis en verlichten ze het met olielampjes. Ze doen dit voor Lakshmi. Deze geliefde hindoeïstische godin kiest namelijk volgens de traditie het allermooiste huis om een jaar lang in te wonen. Ook worden op verschillende dagen kraaien, koeien en honden geëerd. Ze staan symbool voor Lakshmi. Tihar wordt ook het ‘feest van het licht’ of 'Divali' genoemd.

Durga Puja of Dasain: Het grootste feest van Nepal. Het duurt ongeveer 10 dagen en wordt overal gevierd in september of oktober. De overwinning van de godin Durga op de buffeldemon Mahisha is de aanleiding. Er zijn vliegerwedstrijden, parades en processies in de vallei, offeren van meestal geiten op 1 dag.

Shivaratri: Dit is het feest dat ter ere van de verjaardag van de hindoegod Shiva wordt gevierd. Duizenden gelovigen nemen een bad in het heilige water van de rivier Bagmati in Pashupatinath, vlakbij Kathmandu. Onder hen bevindt zich een groot aantal saddhu’s en andere asceten. Op de achtergrond offeren de pelgrims bloemen, fruit en muntjes en er worden gebeden gezongen. Alles bijeen een bijzondere sfeer.

Indra Jatra: Zowel hindoes als boeddhisten nemen deel aan de feestelijkheden ter ere van de regengod Indra. De Kumari, een jonge levende godin, wordt in processie door de straten van Kathmandu gereden. Twee jongens die beschouwd worden als incarnaties van de god Shiva (Bhairab) en de god Ganesh (de god met het olifantenhoofd) begeleiden haar wagen. Op straat vinden indrukwekkende maskerdansen plaats.