Reiszoeker

Reizen naar Nepal

Geld Nepal

De munteenheid van Nepal is de Nepalese rupee (NPR).Voor de actuele koers kun je kijken op www.oanda.com. De rupee is onderverdeeld in 100 paisa, maar waarden onder de hele roepie zijn zeldzaam geworden. Muntgeld is schaars en er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 25, 50, 100, 250, 500 en 1000 rs. In de grote steden zijn grote biljetten geen probleem, maar wie de bergen in gaat moet er voor zorgen dat hij van de bank geen biljetten groter dan honderd rupee meekrijgt.

Het is altijd handig om cash mee te nemen, omdat deze biljetten vrijwel vrij inwisselbaar zijn in hotels, winkels en op straat. In het geval van stakingen of andere ongeregeldheden kan dit goed van pas komen. In Kathmandu zijn er daarnaast veel geautoriseerde geldwisselaars die veel ruimere openingstijden hebben en in de regel zeven dagen per week open zijn. Afhankelijk van de koers (fluctuaties) van de wereldvaluta kun je dollars of euro's nemen.

Verder kun je in Kathmandu en Pokhara geld pinnen met je credit card en/of met je bankpas met Cirruslogo. Let er wel op dat deze geldautomaten soms buiten werking kunnen zijn. Er is een beperkte zwarte markt voor dollars, cash en travellercheques met koersen die 5-10 procent boven de officiële koersen liggen, alleen is dit illegaal.