Taal Panama

In Panama is Spaans de officiële taal. 14 Procent van de bevolking spreekt als eerste taal Engels. Vele Panamezen spreken zowel Spaans als Engels. Vooral de zakenmensen en professionals én de West-Indiërs spreken beide talen. Het Panamese Spaans lijkt meer op dat van Cuba of Puerto Rica dan het Spaans van Costa Rica of Nicaragua. Zo'n beetje de helft van de s'sen die wel in Spanje en Mexico uitgesproken worden, verdwijnt in Panama, met name op het eind van een woord of voor een andere medeklinker. Dus je hoort nosotroh ehtamoh (wij zijn), in plaats van nosotros estamos. Ook sommige d's en r's vallen weg. Het meest gebeurt dit op het platteland. Probeer in de stad niet platteland-Spaans te praten, want de meeste mensen daar beschouwen het als enigszins boers.
In Kuna Yala wordt nog de inheemse indianentaal Kuna gesproken en in Ngöbe-Gublé de indianentaal Guaymí. Aan de Carabische kust hebben zich redelijk wat Jamaicanen gevestigd, zij spraken Engels, maar tegenwoordig spreken de meesten ook Spaans. Rond de Kanaalzone spreken velen Spaans én Engels.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.