Reiszoeker

Reizen naar Rusland

Bagage en kleding Rusland

De periode waarin je naar Rusland gaat is mede bepalend voor de bagagesuggesties die we hier geven. Als je in de zomer naar Rusland vest en/of trui is ook een goed idee, al heb je die misschien niet nodig. Zeker in St.-Petersburg kan het weer net zo snel omslaan als in Nederland. Wie kiest voor de Russische najaarof voorjaar zal zeker een jas, winddichte kleding moeten meenemen, plus handschoenen, sjaal en een hoofddeksel. Het is dan raadzaam zo veel mogelijk lagen kleding te dragen in de winter, niet alleen omdat dit de beste bescherming biedt tegen de kou, maar ook omdat de kamertemperatuur in Rusland 's winters tussen de 25 en 30 graden ligt. Warme en hoge schoenen of laarzen zijn in de winter praktisch vanwege de hoge sneeuw. Voor een bezoek aan een theater, concert of restaurant is het gepast netjes gekleed te gaan.

Let op: Voor een bezoek aan de kerken en kloosters zijn een korte broek, korte rok, een topje of mouwloos T-shirt niet toegestaan.
Denk bij het samenstellen van je bagage aan: hoofddeksel, zonnebril, zonnebrandmiddelen, lakenzak, toiletartikelen, een reisapotheek, je eigen medicijnen (in je handbagage, eventueel met een verklaring van de arts), foto- of filmapparatuur en voldoende geheugenkaarten, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage in het vliegtuig), aansteker, schrijfwaren, boeken, paspoort met geldig visum, bankpasje, geld, kopieën van je paspoort en visum, printje van de vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, je agenda met belangrijke adressen, de boekingspapieren van deze reis. Eventueel kun je nog meenemen: verrekijker, paraplu (handig zowel tegen de regen als tegen te felle zon), landkaart, spelletjes, een kleine voorraad houdbare snacks en snoep.

Dit alles verpak je een weekendtas, rugzak of koffer (Let op: een koffer is moeilijk op te bergen in de trein!!!). Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen.