Reiszoeker

Reizen naar Rusland

Feesten en festivals Rusland

Rusland kent tal van officiële feestdagen en herdenkingsdagen ter ere van het leger, de vloot, de luchtmacht, de brandweer, de politie enzovoort. Officiële feestdagen in Rusland zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Russisch-Orthodox Kerstmis (6 en 7 januari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Russisch-Orthodox Pasen (april/mei), Dag van de Arbeid en viering van de lente (1 en 2 mei), Dag van de Overwinning (9 mei) is dag waarop de voormalige Sovietlanden waaronder Rusland de overwinning op nazi-Duitsland vieren, Onafhankelijkheidsdag van het Sovjetsysteem (12 juni), Dag van de Verzoening (7 november) en Dag van de Grondwet (12 december).

Religieuze feesten in Rusland: Daarnaast zijn er de religieuze feestdagen zoals Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen en Allerheiligen (1 november). Van de kerkelijke feestdagen is Pasen veruit de belangrijkste. In tegenstelling tot de westerse christelijke kerken, die een gregoriaanse kalender volgen, houden de Russisch- en Grieks-orthodoxe kerken zich aan de juliaanse kalender, die over het algemeen zo’n dertien dagen op de gregoriaanse kalender achterloopt. Het Russisch-orthodoxe kerstmis valt dus op 7 januari en niet op 25 december.

Festivals in Rusland: In de maand juni is het in het noorden drie weken lang dag en nacht licht. De bewoners van Sint-Petersburg noemen deze periode de Witte Nachten. Gedurende deze periode vindt het Witte Nachten-festival plaats. In de hele stad vinden opera- en balletuitvoeringen, klassieke- en popconcerten plaats.