Reisdocumenten Rusland

Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van je paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal, geen nachtmerrie wordt.

Paspoort:
Controleer altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is voordat je vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum.

Visum:
Het regelen van het Russische visum zal Shoestring bemiddelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en hotelvouchers. Het visum kost € 35,-en is verkrijgbaar bij de Russische ambassade in Den Haag. Shoestring brengt naast de consulaire kosten €25,- bemiddelingskosten per visum in rekening. Een spoedvisum kost €70,-

Voor het verkrijgen van het Russische visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland" , of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor klanten die via Shoestring hun reisverzekering boeken regelt Shoestring deze formaliteit.

De deelnemers aan onze reizen kunnen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure downloaden via mijn.shoestring.nl website.
Bij het boeken van een reis moet je op het inschrijfformulier aankruisen dat je Shoestring opdracht geeft het benodigde visum te regelen. Je dient uiterlijk vier weken voor vertrek je paspoort samen met de volledig ingevulde visumformulieren, visumvoucher en de benodigde pasfoto's aangetekend op te sturen naar ons visumafhandelingskantoor Taurus. Je ontvangt je paspoort met de visa voor vertrek terug van ons visumafhandelingskantoor Taurus Interservice.
Controleer op onze website www.shoestring.nl of je reis definitief doorgaat.
Op mijn.shoestring.nl heb je toegang tot deze visumformulieren en de handleiding. Het is dus belangrijk om te weten dat je van ons geen papieren bevestiging, visumformulieren, handleidingen meer ontvangt. Via verschillende links op mijn.shoestring.nl kun je de formulieren, handleidingen en het visum voucher downloaden. Alle correspondentie verloopt vanaf nu via je digitale dossier.
Met je inlogcode heb je toegang tot je persoonlijk dossier op mijn.shoestring.nl. Bezoek daarom mijn.shoestring.nl en meld je aan.

Nadat je de formulieren hebt ingevuld dien je ze op te sturen naar het Visumburo, samen met de volgende bescheiden.
- je paspoort (nog minimaal 6 maanden geldig na terugkomst van je reis)
- het aantal benodigde pasfoto’s
- een aan jezelf geadresseerde envelop, voldoende gefrankeerd om de envelop aangetekend naar je toe te zenden 

Doe dit uiterlijk 4 weken voor vertrek onder vermelding van de naam en vertrekdatum van je geboekte reis.
Het adres van het visumburo:
Visumburo Taurus Interservice
Veemarkt 230
1019 DG Amsterdam 
Tel: 020-4657502
www.visum.nl

Mocht je niet beschikken over de Nederlandse nationaliteit, dan dien je zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade om je te laten informeren over eventueel afwijkende voorwaarden.
We raden je aan om de visa niet te vroeg aan te vragen omdat dan de geldigheid kan verlopen voordat je op reis gaat.
Voor vertrek ontvang je per post je paspoort met visum terug.

Douanebepalingen:
Voordat je de Russische douane passeert, moet je een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst in het hotel en je moet het tot het eind van de reis goed bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan je overhandigd, anders kun je ze nog krijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vul je het vertrekformulier in, dat je samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. In het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. Je mag een ongelimiteerd geldbedrag Rusland invoeren. De exportbeperkingen in Rusland zijn aanmerkelijk groter. Roebels mogen niet worden uitgevoerd, hoewel een handjevol munten en bankbiljetten als souvenir meestal wel wordt toegestaan. Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of St.-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
Via Schiphol mag je voor € 175 belastingvrij invoeren. Dit bedrag is aan veranderingen onderhevig. Controleer dit eerst via de Schipholinformatiedienst 0900-7244746. Zij brengen hierover een speciale folder uit.

Shoestring en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.