Reiszoeker

Reizen naar Rusland

Eten en drinken Rusland

Restaurants: Het restaurant aanbod in beide grote steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding in de betere restaurants is verplicht. In de meeste restaurants kun je Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal wat kleinere Georgische en Armeense cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Er zijn intussen ook fast food-restaurants waar je je honger kunt stillen met hamburgers, een stukje pizza en patat. Tevens zijn er kleine cafetaria, waar je staande een kop thee (tjai), koffie, en andere dranken of broodjes (boeterbrod) kunt gebruiken. Van traditionele Russische gerechten kun je genieten in Elki-Palki (Yolki-Palki). Dit is een restaurantketen van prima kwaliteit, goede (Engelssprekende) service, en bovendien niet duur. Het populaire restaurant 'Drowa' biedt uitgebreide en lekkere maaltijden (buffet), goede (Engelssprekende) service en uitzicht op het dichtbij gelegen Rode Plein.

Maaltijden: Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kun je ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip - la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.

Drinken: Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar.

Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst.

Koffie en thee: Thee is traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao, melk zijn overal verkrijgbaar.