Reiszoeker

Reizen naar Turkije

Bagage en kleding Turkije

In kleinere dorpjes en in afgelegen gebieden zijn Turken soms nog vrij conservatief met betrekking tot kleding en nog niet helemaal gewend aan de (in hun ogen) soms bizarre manier waarop toeristen zich kleden. Toch zijn ze minder conservatief in dit opzicht dan de bewoners van de buurlanden.

We vragen je dringend om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur en religie. Islamitische bezienswaardigheden kun je bijvoorbeeld alleen bezoeken als je decent gekleed bent. Een moskee behoor je altijd blootsvoets te betreden. Vrouwen dienen daarnaast hun schouders en bovenbenen te bedekken. Maar ook mannen in korte broek lopen het risico niet in een moskee te worden toegelaten, omslagdoek of niet.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Hoewel je op deze reis voornamelijk toeristische plaatsen bezoekt, worden (te) korte rokjes en topjes met spaghettibandjes zeker niet alom gewaardeerd. Maar over het algemeen zul je al snel merken dat deze reis je door het meest moderne deel van Turkije voert. Een vrouw in een spijkerbroek of jurk is volkomen normaal. Mannen in (niet al te) korte broeken zullen meestal geen problemen hebben, al worden lange broeken zeker meer gewaardeerd. In het zomerseizoen kun je het beste makkelijke kleding meenemen, goede dichte loopschoenen, eventueel sandalen, een zonnebril, zonnehoed of sjaal, badkleding en een trui of dunne jas voor de avonden. Verder is alles wat je vergeten bent van huis mee te nemen ook gewoon in Turkije te koop.