Menu

Fooien Turkije

In goedkope restaurants is het niet nodig om meer dan enkele munten als fooi achter te laten. In duurdere restaurants is een fooi veel algemener. Zelfs al is er 10 of 15% service charge toegevoegd aan je rekening, dan verwacht de ober nog een fooi van zo'n 10% rechtstreeks. In de eenvoudige lokanta's word je geacht te betalen aan de man achter de toonbank bij de ingang. Daar hoef je geen fooi te geven, al is wat extra geld voor een kop koffie of frisdrank een aardig gebaar. Ook kofferdragers verwachten een fooi. In taxi's kun je het bedrag naar boven afronden als fooi. Met gidsen (bijvoorbeeld bij archeologische vindplaatsen) is het geven van een fooi soms moeilijker. Uit beleefdheid weigeren ze vaak een fooi. Je kunt de fooi nog een tweede of derde keer aanbieden. Als de derde keer nog steeds geweigerd wordt, dan kun je ervan uit gaan dat hij/zij echt geen geld van je wil.

De buschauffeur (en eventuele bijrijder) verwachten een fooi voor de weken dat ze de groep rondrijden, tenminste als ze naar tevredenheid hun werk hebben gedaan. Een richtlijn voor de buschauffeur en bijrijder samen is 1 euro per groepslid per dag voor beiden, iets minder als er alléén maar een chauffeur meegaat. Natuurlijk verwacht ook de reisbegeleider aan het einde van de reis een fooi. Onze richtlijn is eveneens 1 tot 2 euro per groepslid per dag, ervan uitgaande dat je tevreden bent over zijn/haar diensten.