Reiszoeker

Reizen naar Turkije

Landschap Turkije

Turkije (Türkiye Cumhuriyeti) is een schiereiland van 814.578 km². Dat is 19 keer de oppervlakte van Nederland. Turkije ligt voor 3% in Europa (Thracië) en voor 97% in Azië (Anatolië). Beide delen zijn van elkaar gescheiden door de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen die samen weer de verbinding vormen tussen de Egeïsche Zee (ten westen van Turkije) en de Zwarte Zee (ten noorden van het land). Behalve deze beide zeeën grenst Turkije in het zuiden aan de Middellandse Zee. Buurlanden zijn talrijk: Syrië, Irak, Iran, Armenië, Georgië, Bulgarije en Griekenland.

Turkije is een prachtig land. De landschappen zijn erg gevarieerd. Baaien, rotsen, zand- en kiezelstranden aan de 8000 km lange kuststrook. Hoge bergen, zoutmeren, steppen en rivieren in het Anatolische binnenland. Hoe oostelijker je komt, hoe hoger de bergen worden, met als hoogste punt de bijbelse berg Ararat van 5185 m. Op deze eeuwig besneeuwde berg zou de ark van Noach gestrand zijn. Heel bijzonder is het maanlandschap van Cappadocië, dat je in deze reis zult bezoeken. Een gevolg van vulkanische uitbarstingen van de Erciyas Dagi, die zo'n 15 miljoen jaar geleden begonnen. Door de invloed van regen en wind hebben de vulkanische gesteenten (het zachte poreuze tufsteen en het harde basalt) vreemde vormen gekregen.

In het voorjaar laten de kusten van de Middellandse Zee en de Egeïsche Zee één grote bloemenzee zien. Wilde bloemen en struiken zijn alom tegenwoordig. Het Taurusgebergte in het zuiden heeft beboste en kale hellingen, in de lente en zomer begroeid met gras. Aan de kusten zie je palm-, pijn- en avocadobomen. Er groeien vijgen, olijven, citrusvruchten, bananen. Je ziet tabaks- en katoenplantages. Kortom, een grote variëteit aan plantengroei.

Cultuur
Overal in Turkije vind je spectaculaire opgravingen en monumenten uit verschillende perioden van de geschiedenis. Hittieten, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Seldsjoeken, Osmanen, allemaal lieten ze hier hun sporen achter. We bezoeken bijvoorbeeld Efeze, een hoogtepunt uit de Griekse periode en tevens een hoogtepunt in deze reis: tempels, pilaren, een bibliotheek en theaters. Mooie beelden en een schitterend Archeologisch Museum in Selçuk. Visuele kunst in de Arabische wereld betekent vaak architectuur, grotendeels omdat de islam afbeeldingen van levende dingen verbiedt. Je kunt genieten van prachtige moskeeën, koranscholen en hammams, versierd met ingewikkelde geometrische patronen en bloemmotieven. Indrukwekkend zijn de Blauwe Moskee in Istanbul en de diverse moskeeën in Konya, de meest religieuze stad van het land.