Reiszoeker

Reizen naar Brazilië

Bagage en kleding Brazilië

Brazilianen die het zich kunnen permitteren gaan goed gekleed over straat. Dit verwacht men ook van buitenlanders. Neem naast makkelijk zittende katoenen reiskleding ook iets mee voor nette gelegenheden. Op weg naar een strand als Copacabana of Ipanema trekt een Braziliaan zo min mogelijk aan. Om de heupen slaan ze een kleurige doek, die later dienst doet als handdoek. Aan de voeten slippers. Topless gaat niemand. De heren houden het bij een zwembroek met een sportbroek er overheen. Waardevolle spullen, horloges, geld, laat iedereen thuis. Hoe men hier naar het strand gaat, is zeker niet representatief voor de rest van het land. Zorg dat je decent gekleed gaat. Brazilië is een tropisch land. Neem daarom dunne kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen muggen. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist kun je voor een habbekrats aanschaffen. Als de zon hoog aan de hemel staat is een hoofddeksel of paraplu beslist aan te raden. Het is nog verstandiger die uren in de schaduw te blijven. Een regenjas is handig als je in het regenseizoen reist. Een lange broek en warme (flees) trui is nodig als je in onze zomer (juli, augustus) reist. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen en een paar slippers is alles wat je voeten vereisen. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, anti-muggenstift, toiletartikelen, handdoek, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, foto- of filmapparatuur en voldoende geheugenkaarten, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes, wekker (opwindbaar of op batterijen), schrijfwaren, boeken, geldig paspoort, kopieën van paspoort en reisverzekering, vliegticket(s), een pasje van de reisverzekering met daarop het alarmnummer, agenda met belangrijke adressen, reisgids.

Verder eventueel: leeslampje, universele stekker en adapter. Dit alles verpak je in een weekendtas, rugzak of in een koffer (houdt er rekening mee dat je af en toe je spullen zelf moet dragen, zoals op busstations). Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het best een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Zorg dat je bagage niet te zwaar is, meer dan 12 kilo lijkt ons in de regel niet nodig.

Een muskietennet hoef je niet mee te nemen. Daar waar nodig zijn muskietennetten aanwezig of hangen horren voor de ramen.