Kies een reissoort
Alle reizen
GroepsreizenGroepsreizen
SinglereizenSinglereizen
Individuele rondreizenIndividuele rondreizen
ALLE REIZEN
Groepsreizen GROEPSREIZEN
Singlereizen SINGLEREIZEN
Individuele rondreizen INDIVIDUELE RONDREIZEN

Zoek op datum

Vertrek eerder of later

Zoek op maand

Je gekozen vertrekdatum: {{getDatePlaceholder()}} /

Religie Brazilië

Brazilië is overwegend katholiek, maar er zijn verschillende elementen van het Indiaanse animisme en Afrikaanse religies blijven voortbestaan, zoals de rituele Candomblé.

Candomblé is een van de meest orthodoxe sektes, die meekwam uit Afrika met de Yoruba, Nago en Jeje-stamleden. De sekte is in Bahia bekend onder deze naam, in andere delen van het land zijn andere namen meer gangbaar. De Afro-Braziliaanse rituelen worden uitgevoerd in een soort van godshuis (terreiro in de Yoruba-taal). Niet alle ceremonies zijn toegankelijk voor publiek. Ieder sektelid heeft zijn eigen orixá (god), die over hem waakt vanaf de geboorte. Een priester of priesteres maakt door het gooien van een handvol schelpen bekend, welke god het is. Elke god heeft zijn eigen persoonlijkheid en speciale geschiedenis. De goden strijden onderling om de macht en het leiderschap. De orixá zijn verdeeld in mannelijke en vrouwelijke types, maar sommige kunnen van sekse veranderen. Een voorbeeld is Logunedé, de zoon van twee mannelijke goden, Ogun en Oxoss. Een ander voorbeeld is Oxumaré, die zes maanden van het jaar mannelijk is en vrouwelijk gedurende de andere maanden. Homoseksualiteit wordt in deze sekte dan ook gewoon geaccepteerd. In rituelen krijgen de goden voedsel aangeboden, maar ook drank en sigaretten. Elke god verlangt andere offergaven. Als voorbeeld: om Iemanjá, de godin van de zee, te behagen moeten parfum, witte en blauwe bloemen, rijst en gebakken vis worden geofferd. Elke godheid moet ook worden geëerd op een speciale tijd en op een speciale plaats.

De god Xangô op de rotsen, de god Oxósse in een bos of park. Sommige Candomblé-rituelen, zoals de Jogo dos Búzios, voorspellen je geluk en je toekomst en vertellen over je vorige relatie ten opzichte van de goden. Zelfs politici doen mee aan dit ritueel om bijvoorbeeld de verkiezingsuitslagen te kunnen voorspellen. In het land zijn nog tal van andere cults behalve de bovengenoemde.

Het katholicisme is nog steeds de officiële godsdienst van het land, maar de belangstelling loopt wel terug. Kerken sluiten of staan er soms vervallen bij, omdat er geen geld of priesters zijn om ze op te knappen. Veel Brazilianen komen alleen in de kerk voor begrafenissen, huwelijken en doopfeesten.

Foute ingave
Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.
E-mail bestaat reeds
Het ingevoerde e-mail adres bestaat reeds.
Gelieve een ander e-mail adres in te vullen om u in te schrijven op de nieuwsbrief.
Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

Succes

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.

Ja ik meld me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief

Aanmelden