Reiszoeker

Reizen naar Brazilië

Eten en drinken Brazilië

Maaltijden De Braziliaanse keuken is één van de betere in Zuid-Amerika. Het ontbijt is meestal vrij uitgebreid, met koffie, broodjes, beleg, cake en soms zelfs taart. Dit alles gaat vergezeld van vers fruit en vruchtensappen oftewel “Suco”. Men eet 2 x per dag warm, waarbij de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een basismaaltijd voor de Brazilianen is opgebouwd rond arroz (witte rijst), feijão (zwarte bonen) en farofel (maniokmeel). Je kunt er dan vlees (carne), kip (galinha) of vis (peixe) bij krijgen. Brazilië kent veel regionale keukens, wat niet vreemd is voor zo’n immens groot land. Per regio heeft men verschillende specialiteiten, zoals malse biefstukken in Foz de Iguaçu en rijst of maniok met vis in de Amazone. In Bahia is het eten een mengelmoes van Afrikaanse, Portugese en Indiaanse invloeden, met geurige ingrediënten als palmolie, vis en kokosmelk. Vegetariërs hebben het wat minder makkelijk: vegetarisch eten is er nu pas in opkomst. De meeste steden hebben nu ook restaurants waar vegetarisch gegeten kan worden, wel gezond, maar het is niet altijd lekker. Op veel plekken kun je lunchen met een buffet waar je per kiloprijs betaalt. Je bord wordt gewogen nadat je opgeschept hebt. Voor vegetariërs is dit natuurlijk een goede oplossing daar er veel salades en losse vegetarische gerechtjes te verkrijgen zijn.

Drinkwater
Het water uit de kraan is niet alom drinkbaar. Koop flessen gezuiverd drinkwater, dat kan bijna overal, zonder prik (sem gás) of met prik (com gás).

Drinken
Alcohol wordt gedronken in de vorm van bier (zoals “Chopp” of “Antártica”) of cachaça, een sterke drank gemaakt van suikerriet. Er zijn goede en slechte merken op de markt. Van cachaça wordt caipirinha gemaakt, de nationale cocktail van Brazilië. Frisdranken kun je overal kopen. Ze zijn goedkoper dan mineraalwater. Een bekend frisdrankje hier is guaraná, dat gemaakt wordt van de bessen van een plant uit het Amazonegebied. Vruchtensappen zijn goddelijk in Brazilië. De variëteit wordt bepaald door de regio en het seizoen. Vooral het Amazonegebied heeft zeer aparte vruchten. Erg populair, is het drinken van “Vitaminas”, oftewel een milkshake met vers vruchtensap. Als je geen suiker en ijsklontjes in je sapje wilt kun je vragen sem açúcar e gelo of naturel.

Koffie en thee
Brazilianen nemen hun koffie sterk, heet en zoet. Ze noemen het cafezinho en het wordt geserveerd in kleine kopjes, zonder melk en met veel suiker. Als je niet van suiker houdt, kun je op zoek gaan naar een plaats waar ze espresso serveren. Café com leite is koffie met hete melk, die hoofdzakelijk bij het ontbijt wordt gedronken. Thee (chá) wordt veel minder gedronken in dit land. Echte theedrinkers raden we aan een pakje thee mee te nemen zodat je misschien heet water kunt bestellen en zo je eigen thee kunt zetten.