Reiszoeker

Reizen naar Brazilië

Cultuur Brazilië

De cultuurverschillen tussen Europeanen en Brazilianen zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn er een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners.

Transport
In de steden kun je gebruik maken van de taxi of een stadsbus. De laatste is de goedkoopste oplossing. Let er in taxi’s op dat de chauffeur de meter aanzet. Taxichauffeurs gebruiken een officiële omrekentabel die ze je meestal ook laten zien als je het systeem niet begrijpt of niet vertrouwt. In São Paulo en Rio de Janeiro kun je tevens gebruik maken van de metro.

Bedelen
Je zult in grote steden ongetwijfeld worden aangeklampt door bedelaars. Ze vragen om geld, zeep of pennen. Soms om snoep. Enkele bedelaars noemen meteen het bedrag dat van je verlangd wordt. Door hen geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. In de grote steden zijn moeders met kinderen op pad. Soms liggen ze op straat en zien er minder prettig uit. Bedenk: de kinderen zijn vaak 'geleend', waarbij vooral het verblijf met twee of drie baby's in een portiek tot de methoden behoort. Een aantal bedelaars is uiterst bedreven met schmink: verwondingen en littekens wassen ze er 's avonds weer af. Shoestring houdt er de regel op na kinderen nooit geld te geven, hooguit fruit of iets anders te eten. Als kinderen op deze manier veel geld binnenbrengen, sturen hun ouders ze niet meer naar school. Het is geaccepteerd om aan oude of invalide mensen te geven. Maar de werkelijkheid achter elke bedelaar is heel verschillend. Een enkeling bedelt inderdaad voor zijn of haar eten, maar de meesten worden gedwongen om hun plekje in een huis te betalen door deze activiteit. Daarnaast zijn er in de steden steeds meer verslaafden aan alcohol en drugs. Het beste kun je geld geven aan een gerenommeerde charitatieve instelling.

Feesten
Belangrijk zijn de katholieke feestdagen zoals Driekoningen, Carnaval, Goede Vrijdag, Pasen, Allerzielen en Kerstmis. Daarnaast zijn er een aantal nationale feestdagen, zoals:
21 april - Nationale feestdag Tiradentes
7 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Onze vrouw van Aparecida
15 november - Dag van de proclamatie van de republiek
Verder heeft elke streek of stad zijn eigen feesten, bijvoorbeeld wanneer het de dag is van de beschermheilige van de stad. Winkels en overheidsgebouwen zijn dan dicht. Het hele jaar door is er wel ergens iets te vieren. Het kan niet anders of je stuit vroeg of laat op een uitzinnig dansende en feestvierende menigte.

Muziek Brazilië is zo’n groot land, zodat je niet kunt spreken van dé Braziliaanse muziek. Er zijn veel invloeden van de verschillende culturen in het land. De Afro-Braziliaanse cultuur is het populairst in de muziek, daarnaast is er de salonmuziek met Iberische invloeden en de meer westerse muziek. Al deze muzieksoorten hebben elkaar beïnvloed, maar de percussie blijft het meest kenmerkend. Ritmiek is typerend voor alle muziekvormen van vandaag. Dus ook in de moderne popmuziek. Muziek speelt een grote rol in het leven van de Brazilianen. Waar je ook gaat, je vindt overal zingende, musicerende en dansende mensen. Het meest populaire ritme is de samba, met de beroemde artiest Carmen Miranda. Ook de Bossa Nova is welbekend: iedereen kent wel de hit ‘The girl from Ipanema’.

Algemeen Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.