Reiszoeker

Reizen naar Brazilië

Landschap Brazilië

Brazilië is het grootste land van Latijns-Amerika met een oppervlakte van ruim 8½ miljoen km². Daarmee is het 200 keer groter dan Nederland. Met uitzondering van Ecuador en Chili grenzen alle overige Zuid-Amerikaanse landen aan Brazilië. Geografisch gezien is het land onder te verdelen in vier stukken. Schitterende stranden zijn langs de vrijwel gehele 7500 km lange kuststrook te vinden. Achter deze strook is in de zuidelijke helft van het land het grote centrale plateau, de Planato Brasileiro, met een hoogte van tussen de 500 en 1000 m. Op het plateau zijn een aantal kleinere bergketens te vinden, waarvan sommige reiken tot een hoogte van 3000 m. In het noordelijke en tevens grootste gedeelte van Brazilië bevindt zich de immens grote Amazonelaagvlakte, die zich uitstrekt tot ver in Peru. In het zuidoosten ligt het vierde geografisch stuk: een deel van de Paraná-Paranaqua laagvlakte, waarvan de Pantanal een onderdeel is.

Het Amazonegebied is ’s werelds grootste regenwoud, en wordt gevoed door ’s werelds langste rivier, de Amazone. Vanaf de Peruaanse grens stroomt de rivier nog 3100 km door Brazilië naar de Atlantische Oceaan. In dit gebied bevindt zich 10% van alle planten en dierensoorten van de wereld. Deze onmetelijke jungle is het woongebied van vele apensoorten, papegaaien, zangvogels, slangen, tapirs en de poema. Het gebied is tevens verantwoordelijk voor 20% van ’s werelds zuurstofproductie.
De Pantanal, Brazilië’s best bewaarde geheim, ligt ten zuiden van de Amazone in het centrum van het continent. ’s Werelds grootste ‘wetlands’, de Pantanal, is het huis van de grootste concentratie fauna in Zuid-Amerika. Als het water in maart begint te zakken, wordt het gebied een ware speeltuin voor ornithologen, met meer dan 200 vogelsoorten. Er zijn hier veel roof- en watervogels, als ook kaaimannen, capibara’s en zeer veel vissoorten, waaronder de bloeddorstige piranha.
De Foz do Iguaçu, op het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay is misschien het meest sensationele spektakel van het land. De machtige watervallen zijn een van de natuurlijke wonderen van de wereld, en zijn superieur, zowel in grootte als grandeur van zowel de Niagara als de Victoria Falls