Reiszoeker

Reizen naar IJsland

Eten en drinken IJsland

In de IJslandse keuken staan vooral vis en vlees op het menu, groenten en fruit komen op de tweede plaats. Dat heeft te maken met de beperkte mogelijkheden voor landbouw. Toch komt daar tegenwoordig langzaam verandering in; veel groenten worden gekweekt in kassen die verwarmd worden met geothermische energie. IJslanders eten driemaal per dag. Na het opstaan een ontbijt, en zowel tussen de middag als ’s avonds een warme maaltijd. Het diner wordt gezien als hoofdmaaltijd.

Populaire gerechten in IJsland
De vis is in IJsland meestal vers en er is een breed aanbod van onder andere kabeljauw, schelvis, heilbot, zeeduivel, haring, forel, zalm en garnalen. Gekookt, gedroogd, rauw, gegrild, gestoomd, gebakken of in het zuur; vis wordt op diverse manieren gegeten. Gedroogde in reepjes gescheurde vis, hardfiskur, is erg populair. Met een klein beetje boter erop kunnen je kaakspieren aan het werk. In duurdere IJslandse restaurants staat soms walvis of haai op de menukaart. Nadat het tot wel drie maanden onder de grond heeft liggen fermenteren en vervolgens twee maanden in de wind heeft gehangen om te drogen wordt hákarl (vlees van de haai) in stukjes gesneden. De meningen over de smaak zijn sterk verdeeld.

Bij de vleesgerechten staan schaaps- en lamsvlees bovenaan de lijst. Gerookt lams- of schapenvlees (hangikjot) is een delicatesse en ook de traditionele lamsvleessoep is een aanrader voor de liefhebber. Een populair gerecht van schapenvlees bestaat uit verschillende soorten orgaanvlees (slatur).

IJslanders houden van zoet en dat is vooral te proeven aan de toetjes, zoals (mier)zoete (vruchten)soep, taart of cake. IJslandse skyr (een soort yoghurt van afgeroomde melk) is zelfs bezig met een internationale opmars. Met blauwe bessen is dit zuivelproduct als nagerecht een heerlijke klassieker. Als snack voor tussen de middag zijn pannenkoeken van rogge (flatkökur) heel voedzaam. Deze zijn in elke super of buurtwinkel verkrijgbaar.

Drinken in IJsland
Koffie is de nationale drank van IJsland. Het aanbod varieert van espresso tot latte macchiato en wordt de hele dag gedronken. Brennivin is de nationale sterkedrank; het is een soort van IJslandse jenever, maar dan gemaakt van aardappelen. Wijn en bier is verkrijgbaar in drankwinkels en restaurants en is erg duur in vergelijking met wat je thuis gewend bent.