Reiszoeker

Reizen naar IJsland

Weer en klimaat IJsland

IJsland heeft een zeeklimaat dat landinwaarts overgaat in een toendraklimaat. Gezien de noordelijke ligging zijn de winters redelijk mild terwijl de temperatuur in de zomer niet vaak boven de 15 ˚C komt. Ondanks de naam is het in IJsland warmer dan vaak wordt gedacht. Een paar dagen per jaar hebben de eilandbewoners zelfs hun eigen ‘hittegolf’: de temperatuur komt dan boven de 20 ˚C. Op de hoger gelegen gletsjers komt de temperatuur ook in de zomer niet boven het vriespunt. Kenmerkend zijn de vele depressies die het eiland aandoen. Dat zorgt het hele jaar voor de nodige regen en wind. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de winter erg kort en in de zomer juist vrij lang.

Noorderlicht: de aurora borealis is voor veel reizigers een reden om een reis naar IJsland te maken. Het hemelgewelf wordt in de herfst en winter regelmatig door dit prachtige Noorderlicht verlicht. Als er op de zon uitbarstingen plaatsvinden worden geladen deeltjes naar de aarde geslingerd, die in aanraking komen met gassen in onze dampkring. Als reactie komt er energie vrij die wij waarnemen in de vorm van bewegende golven in de lucht, meestal groen gekleurd. Soms is het licht echter paars, blauw, rood, roze of een combinatie van deze kleuren. Zo’n ‘voorstelling’ kan variëren van slechts enkele minuten tot een paar uur. Garantie op het zien van het Noorderlicht bestaat niet en is afhankelijk van juiste omstandigheden, geluk of toeval.

Beste reistijd: Eigenlijk is er niet echt een beste reistijd voor IJsland. Het zijn vooral de wisselende seizoenen die ieder hun eigen charme hebben. IJslands weer kan makkelijk binnen een uur veranderen. Als een dag druilerig begint, kan die heel goed overgaan in een stralende middag of omgekeerd.

Klimaattabel: De vier cijfers die telkens worden genoemd zijn van links naar rechts: de maximum temperatuur in graden Celsius, aantal zonuren per dag, aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag per dag en de gemiddelde temperatuur van het zeewater.

REYKJAVIK (hoogte: 37 m.)

Maand

T max

Zon

Neerslag

T w

Januari

1

1

18

4

Februari

2

2

16

3

Maart

3

3

19

3

April

5

4

18

3

Mei

9

6

16

4

Juni

11

5

17

6

Juli

13

6

17

8

Augustus

12

5

18

8

September

9

4

18

7

Oktober

6

2

20

5

November

2

1

18

5

December

1

0

20

4