Reiszoeker

Reizen naar IJsland

Landschap IJsland

IJsland is met 103.000 km² ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland en ruim 3 keer de oppervlakte van België. Het is het op één na grootste eiland in Europa (op Groot-Brittannië na) en ligt erg geïsoleerd, ten noordwesten van het Europese vasteland. Het noordoosten van IJsland ligt net onder de poolcirkel die precies over Grímsey loopt, een klein eiland dat tot IJsland behoort.

Ongeveer 20 miljoen jaar geleden is IJsland ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. IJsland bevindt zich op een extra actieve plek van de aardkorst en heeft in vergelijking met de meeste andere landen een ongekende vulkanische activiteit. In het noorden vind je in de omgeving van Mývatn prachtige lavavelden, vulkaankraters en sissende, spuitende en borrelende bronnen. Ook Landmannalaugar heeft een fotogeniek lavaveld en bergen in diverse kleuren. Tot de bekendste vulkanen op IJsland behoren de Katla, Hekla en Askja. De Eyjafjallajökull is in 2010 nog uitgebarsten.

Naast vulkanen en zwarte lavastranden omvat het landschap van IJsland watervallen, fjorden, ijskappen, gletsjers, geisers en hete poelen. Slechts een kwart van IJsland is blijvend begroeid met mossen, korstmossen en grassen. Opvallend is de afwezigheid van bomen. Slechts 1,4% van IJsland is bedekt met bos. Buiten de begroeide delen bestaat het landschap uit zandvlakten, gletsjers, meren met ijsschotsen, grind- en steenwoestijn, kale rotsen of uitgestrekte lavavelden. De Vatnajökull is met 8300 km² de grootste gletsjer van Europa.

Een natuurlijk fenomeen waar IJsland om bekendstaat, zijn geisers. Op IJsland waren altijd tientallen geisers actief, hoewel het aantal van tijd tot tijd varieerde. Nieuwe geisers ontstonden als gevolg van aardverschuivingen en kokende waterbronnen kregen geiseractiviteit. De werking van andere geisers daalde (zoals de Geysir) of stopte zelfs. Tot 1950 kwamen verspreid over heel IJsland zo'n 30 geisers voor, maar dat aantal is afgenomen nadat er in de buurt van de geisers actief naar warmwaterbronnen is geboord. De Strokkur-geiser, die zijn waterfontein om de 5-8 minuten omhoogspuit, is nog steeds prachtig om te zien.