Reiszoeker

Reizen naar India

Bagage en kleding India

Behoorlijke kleding wordt op prijs gesteld: een lange broek en een overhemd voor mannen, een jurk tot over de knie en de schouders bedekt voor vrouwen. Kleding is spotgoedkoop in India, dus je kunt beter te weinig dan teveel meenemen. Zomerkleding voor overdag, plus warme kleding voor de avonden is voldoende in de maanden oktober, november, maart, april en mei. De wintermaanden in Rajasthan kunnen koude avonden, nachten en ochtenden met zich meebrengen, soms zelfs met nachtvorst. Als het mistig is, kan een doordringende kou een groot deel van de dag regeren. Een warm jack en een trui zijn in de winter zeker geen overbodige luxe.

Neem een paar goede, ingelopen schoenen mee en slippers, eventueel sandalen. Een dunne coltrui met lange mouwen is rond zonsondergang een goed wapen tegen muggenbeten. Denk bij het samenstellen van je bagage aan: hoofddeksel, zonnebril, zonnebrandmiddelen, lakenzak, toiletartikelen, een reisapotheek, je eigen medicijnen, foto- of filmapparatuur en voldoende film, reservebatterijen, zaklantaarn, zakmes (niet in je handbagage in het vliegtuig), aansteker, wekker, schrijfwaren, boeken, paspoort met geldig visum, voldoende geld, kopieën van je paspoort en visum, vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, je agenda met belangrijke adressen, de boekingspapieren van deze reis. Eventueel kun je nog meenemen: verrekijker, paraplu (handig zowel tegen de regen als tegen te felle zon), spelletjes, een kleine voorraad houdbare snacks en snoep. Een muggennet is niet per se nodig. In India zijn goede muggenwerende middelen te koop.

Dit alles verpak je het liefst in een weekendtas of rugzak, niet in een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is. Daarnaast is een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage. Voor het opbergen van waardepapieren kun je het beste een dunne geldgordel kopen, die je onder je kleding kunt dragen. Neem niet teveel bagage mee. Meer dan 12 kilo lijkt ons in de regel niet nodig.