Reiszoeker

Reizen naar India

Fooien India

Heel wat Indiërs zijn vanwege de lage lonen afhankelijk van fooien, in India ook wel baksheesh genoemd. Daarvoor dragen ze je koffers, wassen ze je kleren, maken je oren schoon of poetsen je schoenen. Ook het personeel in hotels verwacht een fooi, voor het brengen van de koffers naar de kamer (20-30 rupee per persoon) en voor het verlenen van kleine diensten.

Baksheesh, fooi, geef je in India als je iets speciaals van iemand gedaan wilt hebben. Hij of zij doet iets extra’s en wordt hiervoor vooraf beloond. Personeel van restaurants rekent op een fooi, vijf tot tien procent van de rekening. In duurdere restaurants is er een servicetoeslag. Op stations in India verwachten kruiers een fooi voor het sjouwen van je bagage. Chauffeurs van taxi's en autoriksja's verwachten geen fooi. De bestuurders van fietsriksja's ook niet, maar je maakt de zeer arme rijders wel heel erg blij met een paar rupees extra!

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Shoestring werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Een richtbedrag voor de chauffeur is afhankelijk van de grootte van de groep, denk aan 900 rupee per groep per dag voor groepen vanaf 9 personen, of 700 rupee bij groepen kleiner dan 9 personen. Meestal is er een bijrijder, voor hem is een fooi van 60% van de chauffeur een mooi adviesbedrag.