Reiszoeker

Reizen naar Laos

Festivals Laos

Het aantal festivals in Laos is ongelooflijk. Het lijkt wel of er altijd ergens iets aan de gang is, vooral gedurende het koele seizoen tussen november en februari. Veel festivals zijn gekoppeld aan boeddhistische rituelen (zoals pelgrimstochten) en volgen de maankalender, zodat de feestdata ieder jaar anders zijn.
* Februari: In Laos wordt het Boun Pha Wet gevierd, een feest rond de reïncarnatie van prins Vessantara als Boeddha.
* April: Nieuwjaar, Songkran, wordt gevierd in midden-april. Boeddhabeelden worden 'gebaad', aan monniken wordt respect getoond door water over hun handen te sprenkelen en de woningen worden grondig schoongemaakt. De menigte wordt gekoeld met sloot- en ijswater in dit festival dat plaatsvindt als het op zijn heetst is. Ook als toerist mag je dan verwachten drijfnat te worden gegooid door vrolijke Lao. Als je droog wilt blijven, kun je je het best even in je kamer opsluiten.
* Mei: Het Visakha Busaa wordt gevierd in Laos. Het is een feest ter herdenking van geboorte, verlichting en overlijden van de Boeddha.
* Augustus/september: In Laos wordt Hor Khao Padap Din gevierd, een betuiging van respect aan de doden. Tegelijkertijd wordt er in Luang Prabang Boun Suang Heua (met bootraces) gehouden.
* Oktober/november: That Luang festival in Vientiane bij de gelijknamige tempel.