De munteenheid van Marokko is de Marokkaanse dirham (MAD). Voor de actuele koers kun je kijken op
www.oanda.com. De dirham is onderverdeeld in 100 centimes. Muntgeld is er in 5, 10, en 20 centimes en een halve, 1, 5 en 10 dirham en er zijn biljetten van 20, 50, 100 en 200 dirham. In de grote steden zijn grote biljetten geen probleem, maar wie de oases of kleine dorpjes ingaat, kan beter niet alleen biljetten van 200 dirham meenemen. Het is handig om altijd muntjes bij je te hebben.
Bankzaken: In het algemeen raden we aan om het grootste gedeelte van het budget te pinnen bij een van de vele geldautomaten. Let wel op of het symbool op de automaat overeenkomt met die van op je kaart. Zorg dat je voldoende dirhams hebt als je een paar dagen niet in een grotere stad komt. Voor de 15-daagse reis kun je alleen pinnen op de luchthaven van Casablanca, in Marrakech, Ouarzazate, Erfoud, Taroudannt en Essaouira. Verder kun je cash geld meenemen. Natuurlijk zijn cash eurobiljetten in de grote toeristencentra inwisselbaar. Je kunt ook geld opnemen met je creditcard, maar dat is verhoudingsgewijs duur. Betalen in de betere hotels, restaurants en het afrekenen in duurdere souvenirwinkels kan natuurlijk wel.
Afdingen: Het is noodzakelijk om in de meeste gevallen af te dingen om tot een redelijke prijs te komen. Dat geldt voor winkelprijzen, taxi's etc. Vooral voor de aankoop van kostbare souvenirs zul je de tijd moeten nemen. Een indicatieopeningsprijs voor dure zaken is eenderde van wat de verkoper zegt. Dat geldt overigens niet voor goud, zilver en edelstenen, omdat de marges daarop veel kleiner zijn. Belangrijk is dat je beseft dat de handelaar eerst probeert in te schatten hoeveel hij kan vragen. Soms vragen handelaren een bizar hoog bedrag. In dat geval kun je beter niet gaan onderhandelen maar gewoon weglopen. Belangrijk om te weten is ook dat zolang je geen prijs hebt genoemd, je makkelijker uit het onderhandelingsproces kunt stappen, dan wanneer je eenmaal hebt ingezet. De druk om te kopen kan soms genadeloos hoog worden opgevoerd, maar bedenk dat de handelaars tot de betere toneelspelers van Marokko behoren, dus ongeacht welke emotie ze opzetten, zorg dat je uit de zaak komt met een door jouw gewenst resultaat. Nog twee dingen zijn belangrijk bij het onderhandelen: als je iets vreselijk mooi vindt, laat dat dan niet blijken, maar toon je achteloos, bijna ongeïnteresseerd. Verder voorkom je veel hoofdpijn door eerst af te vragen wat het ding in kwestie je waard is en daar op in te zetten in plaats van koste wat het kost de laagste prijs eruit te willen slepen.
Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen. Zakgeld: €200-€225 p.w.