Reiszoeker

Reizen naar Mongolië

Communicatie Mongolië

Vroeger kende Mongolië een geavanceerd postsysteem met ruiters die als koeriers functioneerden. Er wordt gezegd dat het in de hoogtijdagen slechts 11 dagen duurde voor een belangrijke brief van Mongolië naar Europa was getransporteerd. Tegenwoordig lukt het niet meer om de post binnen 11 dagen te bezorgen, reken voor een ansichtkaart minimaal op twee weken. Geef je post af bij de balie van het hotel waar je verblijft of aan het hoofdpostkantoor (in Ulaanbaatar gelegen aan het Sükhbaatar-plein).

Telefoneren in Mongolië: 
Tegenwoordig belt iedereen mobiel, waardoor de openbare telefooncellen grotendeels zijn verdwenen. Wel vind je op drukke plaatsen of tijdens een evenement mensen met een satelliettelefoon. Tegen betaling kan je hiervan gebruik maken.

Mobiel bellen in Mongolië: 
Mongolië beschikt over een mobielnetwerk. Ga voor vertrek na of je provider een roaming overeenkomst heeft met een mobiele telefonie aanbieder in Mongolië. Kijk voor de kosten per provider op www.bellen.com. Als je een simlock vrije mobiel hebt, is het voordeliger een prepaid simkaart van MobiCom of Skytel aan te schaffen. Let er tijdens je aankoop op dat de verkoper het opwaardeermenu instelt in het Engels. De simkaart biedt dekking in de meeste steden, maar niet op het platteland. Satelliettelefoons bieden wel dekking in geheel Mongolië. Als je naar huis wilt bellen, draai dan eerst 001 (dit is afhankelijk van je belkaart), vervolgens 31 voor Nederland en 32 voor België en ten slotte het netnummer zonder de eerste 0. Het landennummer van Mongolië is +976.

Internet in Mongolië: 
De meeste hotels in Ulaanbaatar beschikken tegenwoordig over een Wi-Fi-netwerk. De verbinding is vaak beperkt tot de hotellobby. Internetcafés vind je in Ulaanbaatar in overvloed voornamelijk op de Vredesavenue. Een prettig internetcafé, Internet Center genaamd, vind je aan de straat van het Staatswarenhuis naar het circus. De verbindingen zijn echter niet erg snel en stabiel.