Reiszoeker

Reizen naar Mongolië

Cultuur Mongolië

Mongoliërs worden gekenmerkt door een opmerkelijke combinatie van beleefdheid en directheid, dit hangt samen met hun leven in de steppe. Ook het leven in de stad wordt gekenmerkt door dezelfde directheid. Zo zal je zelden een rij zien staan in een winkel of bij een bushalte; wie het brutaalst is, is het eerste aan de beurt.

Omgangsregels in Mongolië: 
Als je een ‘ger’ bezoekt tijdens je rondreis houdt dan rekening met de omgangsvormen. Klop voor binnenkomst niet op de deur, maar roep wel even ‘nokhoi khor’. De vrije vertaling betekend mag ik binnen komen, maar als je het direct vanuit het Mongools vertaalt betekent het ‘houd de hond vast’. Vergeet het zeker niet te zeggen, want vrijwel elke nomadische familie heeft een agressieve hond die dient ter bescherming van het vee. Begroet de mensen altijd met het vriendelijke ‘sain bainuul’, maar let erop dat je het slechts één keer zegt. Blijf niet op de drempel staan of groet niet over de drempel heen, dit wordt als ongepast ervaren. Leun binnen in de ‘ger’ niet tegen een pilaar aan. Als je zit, let er dan op dat je benen niet gestrekt wijzen in de richting van een ander persoon of het huisaltaar. Daarnaast moet je er ook op letten dat je niet met je rug of je voeten richting het altaar zit. Ook is het ongebruikelijk om iemands hoofd aan te raken. Met je voeten slaap je richting de deur en zeker niet in de richting van het altaar. Het is onbeleefd om in een ‘ger’ te fluiten. Het vuur is heilig voor de Mongolen, gooi daarom geen rotzooi op het vuur. Ten slotte laat je altijd oudere personen voorgaan.

Aannemen van eten en drinken: 
Eten of drinken wat je wordt aangeboden, neem je aan ook al is het maar een klein beetje. Gebruik daarvoor je rechterhand, je arm kun je eventueel ondersteunen met je linkerhand. Een kopje houd je onder vast en niet bij de bovenrand. Voedsel vind je soms ook op de grond stap hier niet overheen, want dit wordt als erg onbeleefd ervaren. Sterke drank hoef je slechts naar je lippen te brengen zonder daadwerkelijk iets te drinken. Bij het drinken van wodka wordt er vaak een klein ritueel uitgevoerd, er zijn verschillende varianten mogelijk. Over het algemeen bevatten de rituelen het lichtjes met de ringvinger steken in de wodka en vervolgens wat druppels met behulp van de duim te spatten naar links, voren en rechts.