Reiszoeker

Reizen naar Mongolië

Festivals Mongolië

In Mongolië viert men traditionele en religieuze festivals, maar ook nationale feestdagen en zelfs feestdagen uit de socialistische periode. Aan deze laatste feestdagen heeft de bevolking wel een nieuwe invulling gegeven, dit geldt tevens ook voor westerse feesten. Sovjet feestdagen zijn onder andere de Dag van de Vrouw (8 maart) en de Dag van de Soldaat (18 maart), dit is tegenwoordig de Dag van de Man. Deze feestdagen zijn vergelijkbaar met onze Moeder- en Vaderdag. 1 juni wordt de Dag van het Kind gevierd. Onafhankelijkheidsdag (26 november) is uiteraard een belangrijke nationale feestdag.

Festivals in Mongolië: 
Voor de meeste Mongoliërs zijn de belangrijkste dagen van het jaar het Nadaam Festival. Dit is een reeks van wedstrijden in traditionele sporten als worstelen, boogschieten en paardenraces die plaatsvinden van 11 t/m 13 juli. Het Mongools Nieuwjaar wat Tsagaan Sar wordt genoemd, is afhankelijk van de maankalender en wordt in januari of februari gevierd meestal tegelijkertijd met het Chinees en Tibetaans Nieuwjaar. Het feest staat in het teken van het aanhalen van familiebanden en van het respect betuigen aan de ouderen. Gedurende het Mongools Nieuwjaar worden er veel traditionele dranken en gerechten genuttigd, voornamelijk buuz, met schapenvlees gevulde deegzakjes, en airag, de licht alcoholische gefermenteerde paardenmelk.

Religieuze feesten in Mongolië: 
Sinds kort wordt de boeddhistische maskerdans Tsam weer uitgevoerd, dit is een belangrijk festival voor de Mongolen. Bij het Amarbayasgalant klooster in de Selenge provincie en bij het Dashchoiling klooster in Ulaanbaatar worden deze dansen aan het eind van de zomer, in augustus of september, opgevoerd. Na een onderbreking van 60 jaar houden enkele kloosters ook weer een Maidar (of Maytreya) processie. Het beeld van de Boeddha van de Toekomst wordt in een optocht rondgedragen. De processie vindt onder andere plaats bij het Gandan klooster en Daschoiling klooster.