Landschap Tanzania
Tanzania ligt in Oostelijk Afrika, net onder de evenaar tussen de 1 en 11 graden zuiderbreedte. Het is het grootste land van Oost-Afrika en wordt begrenst door Kenia, Oeganda, Rwanda, Burundi, Kongo, Zambia, Malawi en Mozambique. Tanzania ligt aan de Indische Oceaan, met daarin de eilanden Zanzibar, Mafia en Pemba. Met zijn 945.087 km² is het land ongeveer 22 keer zo groot als Nederland. De Zanzibar-archipel heeft een oppervlakte van 2640 km². Het landschap van Tanzania is afwisselend: prachtige kusten, meren, bergen en wildparken. Hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar onverwacht af. Je vindt er savannen, maar Mount Kilimanjaro met als piek de 5895 meter hoge Uhuru wordt met recht 'het dak van Afrika' genoemd. Tanzania heeft behalve dit hoogste punt ook het laagste punt van het continent, dat ligt op de bodem van het Tanganyikameer (358 m beneden het zeeniveau). Ook het grootste meer van Afrika is hier: Lake Victoria. Ongeveer 6% van de oppervlakte van het land bestaat uit meren.
De officiële naam van Tanzania is Jamhuri ya Mwungano wa Tanzania, United Republic of Tanzania. Het land is ontstaan in 1964 door het samengaan van het toenmalige Tanganyika en Zanzibar. Het rechtssysteem in deze democratische republiek is naar Brits voorbeeld, aangevuld met Tanzaniaanse en Zanzibari-inbreng.
Zowel in het westen als in het oosten van Tanzania bevinden zich de twee 'armen' van de Great Rift Valley, de Afrikaanse slenk. Deze zijn erg bepalend voor een groot gedeelte van het landschap. De Great Rift Valley vindt zijn oorsprong in Turkije en loopt via de Dode Zee en de Rode Zee naar Ethiopië waar hij zich splitst in een oostelijk en een westelijk gedeelte. Het oostelijke gedeelte komt via Kenia Tanzania binnen. Als gevolg ervan ontstonden onder andere Lake Natron en Lake Manyara. De westelijke arm komt via Oeganda Tanzania binnenstromen. Lake Tanganyika is hier het directe gevolg ervan. Na het verlaten van Tanzania komen de armen van het Great Rift Valley weer bij elkaar in Malawi in Lake Nyasa. Ze eindigen voor de kust van Mozambique. De totale lengte van de Great Rift Valley bedraagt ruim 9700 kilometer! De hoogteverschillen veroorzaken uiteenlopende klimaten, wat weer invloed heeft op de flora en fauna van het land.
Fauna en flora
Veel mensen zullen naar dit gebied reizen om kennis te maken met de Afrikaanse dieren in hun oorspronkelijke omgeving. Hoewel ze beschermd zijn is het heel eenvoudig ze te zien. Overal komen wilde dieren voor, niet alleen binnen de parkgrenzen. Om de dieren gemakkelijk te kunnen observeren en om veel verschillende dieren bij elkaar te vinden zijn de nationale parken en wildreservaten de plaatsen bij uitstek om kennis te maken met het wildleven. Met uitzondering van enkele zeldzamere soorten lukt dat ook wel, soms moet je wat geduld hebben, de dieren leven in de vrije natuur en zijn niet aan vaste plaatsen gebonden. De grote zoogdieren mogen de voornaamste attractie zijn van het Tanzaniaanse platteland, in termen van variatie en zuivere aantallen verbleken ze bij vogels. Er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. In grootte variëren ze van de kleine honingvogel tot de enorme struisvogel. Je vindt ze in alle kleuren van de regenboog en nog een paar extra daarnaast. De flora vanTanzania is kleurig, prachtig en vaak buitenissig. De ongeveer 10.000 geregistreerde soorten vertonen een uitermate grote variatie: van iele bloempjes aan de kant van de weg tot gigantische bomen als de baobab. Voor de liefhebbers zijn er diverse, vaak schitterend geïllustreerde boeken in de handel met honderden pagina's informatie over de planten en dieren van dit deel van de wereld.