Reiszoeker

Reizen naar Vietnam

Cultuur Vietnam

De cultuurverschillen tussen Europeanen en Vietnamezen zijn zo groot dat je er een heel boek aan zou kunnen wijden. Hieronder zijn een paar punten uitgepikt, die van direct en dagelijks belang zijn bij je omgang met de bewoners.

Omgangsvormen: Vietnamezen zijn erg voorkomende en vriendelijke mensen. Vooral in het zuiden staan de mensen open voor contacten met de buitenwereld. In het noorden is de bevolking over het algemeen wat gereserveerder. Wijs in het openbaar nooit iemand terecht. Kritiek in het bijzijn van anderen leidt tot gezichtsverlies en dat is het ergste wat iemand kan overkomen. Blijf vriendelijk, ook als iets niet meteen lukt. Een glimlach kan wonderen doen en boos worden heeft meestal een averechts effect. Als je een huis of tempel betreedt, word je geacht je schoenen uit te doen. Mannen schudden ter begroeting gewoon als bij ons de hand, vrouwen knikken meestal alleen met hun hoofd. Monniken en nonnen groeten vaak nog op traditionele wijze door de handen voor het lichaam te vouwen en een lichte buiging te maken. Het is beleefd om zo'n begroeting op dezelfde manier te beantwoorden. Let op: vrouwen mogen een boeddhistische monnik nooit aanraken. Het in het openbaar tonen van genegenheid (o.a. zoenen) wordt niet gewaardeerd.

Afspraken: Wij komen uit een uiterst jachtige cultuur waar tijd geld is en afspraken punctueel dienen te worden nagekomen, omdat anders het schema van de rest van de dag in duigen valt. Vietnamezen hebben daar niet zo'n last van. Niet dat ze per sé te laat komen, het kan ook zijn dat ze toch niets te doen hadden en een uur te vroeg komen. Vietnamezen leven meer in het 'hier en nu', maken zich minder druk over de toekomst en hebben veel meer geduld.

Nieuwsgierigheid: Het stellen van allerlei persoonlijke vragen over leeftijd, salaris, religie en andere privéaangelegenheden is in Vietnam de gewoonste zaak van de wereld. Zeker in gebieden waar weinig buitenlanders komen, heb je de kans op een oploopje als je verschijnt. De mensen willen van alles van je weten en zullen misschien zelfs aan je haar voelen om te kijken of het echt is. Andere Vietnamezen zullen naar je toe komen voor een praatje, gewoon even om hun Engels te oefenen. Praat in dat geval niet openlijk over politiek, veel inwoners zijn bang om daardoor problemen met de politie te krijgen.

Onderhandelen: Onderhandelen is een algemeen verschijnsel in Vietnam. Je wordt verwacht te onderhandelen op de markt en in toeristenwinkels en met cyclo's (fietsriksja's). Wie de hele dag een cyclo nodig heeft, kan beter een dagprijs afspreken. Onderhandelen is overigens een sociale bezigheid en niet een zaak van leven of dood! Blijf goedgehumeurd.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.