Reiszoeker

Reizen naar Vietnam

Festivals Vietnam

Hoewel de Vietnamese kalender gelijk is aan onze Gregoriaanse kalender, zijn enkele Vietnamese feesten gebaseerd op de Lunarkalender (maankalender). De exacte data zijn ieder jaar verschillend, afhankelijk van de stand van de maan. In de periode januari-februari wordt het Tet Nguyen Dan (kortweg: Tet) gevierd, het Vietnamese nieuwjaar en tevens het belangrijkste festival van het jaar. Het Tet-feest duurt officieel drie dagen, maar veel Vietnamezen hebben een week vrij. Er worden festiviteiten georganiseerd zoals optochten, drakendansen, vuurwerk en bloemenparades, maar in hoofdzaak is het een familiefeest dat grotendeels aan bezoekers voorbij gaat. De Vietnamezen reizen door het hele land naar hun familie en eten speciale maaltijden. Bij het nieuwe begin hoort ook nieuwe kleding, de huizen worden grondig schoongemaakt en de graven van voorouders opgeknapt. De meeste winkels en ook veel restaurants zijn gedurende Tet gesloten. Andere feesten zijn o.a. Trung Nguyen, de dag van de dolende zielen (juli-augustus). Tijdens dit feest brengt men offers voor de ronddwalende zielen van de doden die door de nabestaanden vergeten of verwaarloosd zijn. Tet Thrung Thu is het midherfstfeest (eind september) als overal 'moon cakes' worden verkocht en kinderen met lampions in prachtige vormen door de straten lopen. In de steden neemt het belang van dit feest een beetje af, maar op het platteland beslist niet. Nationale feestdagen met een vaste datum zijn: 1 januari (Nieuwjaar), 3 februari (herdenking van de stichting van de Vietnamese Communistische Partij in 1930), 30 april (herdenking van de bevrijding van Saigon in 1975), 1 mei (Dag van de Arbeid), 19 mei (verjaardag van politiek leider Ho Chi Minh), 2 september (Dag van de Natie, uitroeping van de onafhankelijkheid in 1945) en 25 december (kerstmis).

Tet Festival - Vietnamees Nieuwjaar
Het Vietnamees Nieuwjaar wordt gevierd met het drie dagen durend Tet Festival. In de dagen voor, tijdens en na het feest zijn er overal activiteiten, vooral in de nieuwjaarsnacht. Het Tet Festival is voor de Vietnamezen het belangrijkste feest van het jaar. De hele familie komt dan bij elkaar om het nieuwe jaar te vieren. De Vietnamezen geloven dat ook de geesten van de overleden familieleden terug naar aarde komen om het festival te vieren. 'Tet' is ook de verjaardagsdag van elke Vietnamees. Iedereen in Vietnam wordt dan een jaartje ouder.

In de week voor Tet worden door veel Vietnamezen allerlei rituelen uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld aan de geesten van de voorouders een diner aangeboden. Een ander ritueel is dat veel Vietnamezen naar de begraafplaatsen gaan om daar de geesten van de overleden voorouders uit te nodigen voor het Tet Festival. Ook maakt men het huis extra schoon om de geesten van de voorouders te kunnen ontvangen. Zo hoopt men ze gunstig te stemmen en geluk te krijgen in het nieuwe jaar.

Op oudejaarsavond is er een avondmaal. Op nieuwjaarsdag gaat men meestal naar een pagode. Een soort tempel waar aan de verschillende goden geluk wordt gevraagd voor het nieuwe jaar. Daarbij wordt veel wierook gebrand. En zoals wij de oliebol kennen bij de jaarwisseling, kent men in Vietnam de rijstkoek (Banh Chung). Eigenlijk zijn het cakejes van kleefrijst, gevuld met varkensvlees, vet, bonen en uien en is het het eerste gerecht dat geserveerd wordt tijdens de zeer uitgebreide lunch van wel zeven verschillende gerechtjes. Drank erbij is voornamelijk bier en water.

NB: Het festival wordt voornamelijk onder familieleden gevierd, dus zal de toerist bijzonder weinig meemaken van de feestvreugde. In de hotels en restaurants zal dan zeer waarschijnlijk ook minder personeel aanwezig zijn (iedereen wil naar zijn familie!). Voor en na Tet is er is zeer veel drukte op de wegen en in de treinen. Doch wanneer Tet eindelijk begint zijn de straten uitgestorven... Hotels, vluchten, bussen en treinen zijn (zover verkrijgbaar!) in deze periode overvol. Musea en andere bezienswaardigheden, restaurants en winkels zullen, vaak voor een periode van 8 tot 9 dagen rond Tet, hoogstwaarschijnlijk gesloten zijn. Houd hier rekening mee!