Reiszoeker

Reizen naar Vietnam

Landschap Vietnam

De Socialistische Republiek Vietnam ligt in Zuidoost-Azië en grenst in het noorden aan China, in het westen aan Laos en Cambodja en heeft een 3260 km lange kustlijn aan de Golf van Tonkin, de Zuid-Chinese Zee en de Golf van Thailand. De oppervlakte van het land is ruim 330.000 km² en het is daarmee bijna acht keer groter dan Nederland.

In 1954 viel het land uiteen in een communistisch Noord-Vietnam en een min-of-meer democratisch Zuid-Vietnam. Daarop volgde een bloedige oorlog die in 1975 eindigde nadat het communistische noorden de Amerikanen, en daarmee het zuiden, verslagen hadden. Noord- en Zuid-Vietnam werden officieel herenigd en de Socialistische Republiek Vietnam werd uitgeroepen.

Pas sinds het begin van de jaren negentig is Vietnam in opkomst als toeristische bestemming. Voor die tijd werden er teveel associaties opgeroepen met gruwelijk oorlogsgeweld. Vietnam is echter een uniek en fascinerend gebied met een enorme verscheidenheid aan landschappelijk schoon, een ongelooflijk rijke cultuur en een geschiedenis die meer dan 4000 jaar teruggaat.

Vietnam strekt zich uit over een smalle strook tussen de delta's van twee grote rivieren, de Song Hong (Rode rivier) in het noorden en de Mekong in het zuiden. In het westen vormt de Annamitische Bergrug (Truong Son) een natuurlijke grens met Laos en Cambodja. Die hooglanden bestaan uit aaneengeschakelde plateaus en rijzen op tot meer dan 1500 m boven zeeniveau. De hoogste piek is de Fan Si Pan (3142 m) in het noordwesten.

De kustvlakte in het oosten is vruchtbaar en heeft prachtige met palmen omzoomde stranden. Tot het grondgebied van Vietnam behoren talloze eilanden. Bijna geheel Vietnam heeft een tropische vegetatie met mangrovewouden langs de kust en tropisch regenwoud in het binnenland. Het grootste deel van het laagland is ontbost ten behoeve van de landbouw (vooral rijstbouw) en de fauna bestaat uit tijgers, panters, wilde buffels, herten, olifanten, apen, reptielen en vele vogelsoorten.