De Vietnamese munteenheid is de Dong (VND). Er zijn biljetten van 500.000, 100.000, 50.000, 20.000. 10.000, 5.000, 2.000, 1.000 en 500 dong. De kleinere valuta van 200, 100 en 50 dong worden zelden gebruikt. Munten zijn er van 1000, 500 en 200 dong in circulatie. Voor de actuele koers kun je kijken op
www.oanda.com. De dong mag je niet in- of uitvoeren en overgebleven dong kunnen aan het eind van je reis enkel worden teruggewisseld naar buitenlandse valuta met een originele bon, wat een tijdrovende procedure kan zijn. Het beste is dan ook om ervoor te zorgen dat je al je Vietnamese geld aan het einde van de reis uitgegeven hebt.
Je kunt in de meeste plaatsen tijdens de reis pinnen. Het is de goedkoopste en makkelijkste manier om aan Dong te komen. Het wordt aangeraden wel wat contante euro's of dollars (als je die nog hebt liggen) mee te nemen, voor het geval de pinautomaat niet werkt. Euro's en dollars worden bijna overal geaccepteerd, ook in de kleinere steden. Zorg wel voor ongeschonden biljetten! Het verschil tussen de koers op de zwarte markt en op de bank is miniem en het is dan ook niet raadzaam om op straat geld te wisselen. Dollars kun je dus het beste wisselen bij banken, erkende geldwisselaars en bij enkele hotels, tegen meestal ongeveer dezelfde koers. Vraag als je wisselt ook om kleinere coupures, want wisselgeld wil nog wel eens een probleem zijn in restaurantjes of bij cyclorijders. Je krijgt dan wel hele bundels papiergeld.
Zakgeld: Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor je maaltijden, drankjes, optionele excursies, entreegelden, ter plaatse te betalen luchthavenbelastingen en fooien. Het bedrag dat je uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van je eigen uitgavenpatroon, souvenirs zijn mede daarom niet inbegrepen.