Reiszoeker

Reizen naar Vietnam

Kunst Vietnam

Architectuur: De indrukwekkendste voorbeelden van Vietnamese bouwkunst worden gevormd door de keizerlijke paleizen en de graftombes, tempels en pagodes. Opgetrokken uit hout en steen zijn ze vaak prachtig versierd met beeldhouwwerk en houtsculpturen. Het tropische klimaat maakte het noodzakelijk sommige bouwwerken in de loop der tijd meermalen te restaureren en dat is niet overal gebeurd. Door het klimaat en de vele oorlogen zijn er betrekkelijk weinig oude gebouwen bewaard gebleven. Van de Indiase Champabouwkunst (bloeiperiode tussen de 7de en 12de eeuw) zijn nog enkele stenen monumenten over bij plaatsen als Nha Trang, Phan Rang en My Son. Tijdens de Ly-dynastie (1010-1225) bloeide de bouwkunst. Overblijfselen uit die periode zijn te vinden in Hanoi: de Eenzuilige Pagode en de Tempel van de Literatuur. In de stad Hué zelf zijn de Citadel en de overblijfselen van de Keizerlijke Stad en de Verboden Purperen Stad te bezichtigen uit de periode van de Nguyen-dynastie (1802-1945). Buiten Hué liggen enkele bezienswaardige pagodes (o.a. de Thien Mu-pagode) en de charmante tombes van de diverse Nguyen-vorsten (o.a. Tu Duc, Khai Dinh en Minh Mang) met paviljoens, beelden en prachtige tuinen.

Muziek: De belangrijkste traditionele muziekvormen zijn klassieke muziek en volksmuziek. De klassieke muziek was hofmuziek, die verdween met de ondergang van het keizerrijk. De volksmuziek daarentegen heeft een uitgebreid repertoire van werk-, liefdes-, kinder- en begrafenisliedjes. Iedere regio heeft zijn eigen muziek. Er zijn meer dan honderd verschillende muziekinstrumenten, de meeste daarvan kom je in Nederland niet tegen. De moderne muziek in Vietnam is de vaak Vietnamese, westerse en Aziatische popmuziek, die je in restaurants en discotheken hoort.

Volkskunst: Het versieren van houten voorwerpen met lakwerk en decoraties is een eeuwenoude kunst. Het Vietnamese lakwerk (son mai) geldt als het beste ter wereld. De schilderijen, schalen, vazen, schermen en doosjes vormen gewilde souvenirs. In het pottenbakkerscentrum Bat Trang bij Hanoi wordt aardewerk geproduceerd, met producten voor het dagelijks gebruik.

Waterpoppenspel: Vietnam kent een vorm van poppenspel dat nergens anders op de wereld wordt gespeeld: M-a Roi Nuóc, poppentheater in het water. Het toneel voor deze ongewone en al tien eeuwen oude vorm van poppenspel is het wateroppervlak. De spelers gaan schuil achter een scherm en bewegen de poppen met lange bamboestokken terwijl ze tot hun borst in het water staan, onder begeleiding van stemmen, zang en muziek. Vroeger werd een voorstelling gehouden in de openlucht, in de visvijver of op ondergelopen land. Tegenwoordig zijn er speciale theaters, bijvoorbeeld in Hanoi en Ho Chi Minh City.