Reiszoeker

Reizen naar Egypte

Feestdagen en festivals Egypte

Egypte kent tal van nationale feestdagen om revoluties, onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars te herdenken. Feest van de Teruggave van de Sinaï door Israël (25 april); Feest van de Terugtrekking van de laatste Britse troepen in 1956 (18 juni); Gedenkdag van de Revolutie van 1952 (23 juli); Overwinning van Egypte op Israël 1973 en de moord op president Sadat in 1981 (6 oktober); Nationale Suezdag (23 oktober); Dag van de nationale bevrijding (23 december). Ook Nieuwjaar en de Dag van de Arbeid (1 mei) zijn officiële vrije dagen.

Doordat de islamitische kalender is geba­seerd op het maanjaar, wijkt de telling af van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het suikerfeest en het offerfeest.
De ramadan is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. De ramadan kan leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je de mensen niet de ogen moet uitsteken door vlak voor hun neus te eten.
Het driedaagse suikerfeest, Aid el Seghir of Aid al-Fitr genaamd, luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extras. Met het suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka.
Het offerfeest, Aid el Khebir, begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.
Andere belangrijke dagen zijn Premier Moharem, het islamitisch nieuwjaar en Mouloud, de verjaardag van de profeet Mohammed.

Kopten houden orthodox-christelijke feestdagen aan. Op 7 januari wordt het koptische Kerstmis gevierd. Sjam al-Nassim, het kleurrijke, koptische lentefeest wordt door alle Egyptische families gevierd met een dagje uit in het park of aan het strand. Het valt op de eerste maandag na het koptische Pasen.