Reiszoeker

Reizen naar Egypte

Fotografie Egypte

Egypte is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vinden de Egyptenaren het geen probleem om gefotografeerd te worden. Wees terughoudend met het fotograferen van vrouwen.

Als je mensen fotografeert doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat je een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Het is onfatsoenlijk en kan aanleiding geven tot agressieve reacties.

In moskeeën is terughoudendheid geboden. Fotografeer liever geen biddende mensen. Oudheden mag je over het algemeen fotograferen en filmen. In musea en graven dien je echter voor een vergunning te betalen. Daarmee heb je recht opnames te maken, zij het soms met beperkingen. Flitslicht is vaak verboden omdat het de schilderijen in tombes aantast. Het is verboden om van militaire objecten, havens, ambassades, stations en andere openbare gebouwen waaronder bruggen en dammen opnames te maken.