Reiszoeker

Reizen naar Egypte

Fooien Egypte

In Egypte geldt het principe 'voor wat hoort wat'. Dat betekent dat er, na vrijwel elke bewezen dienst, om baksjiesj (fooien) gevraagd zal worden, ook tijdens jouw Egypte groepsrondreis of Egypte single reis. Mensen leven soms volledig van baksjiesj. Een vaste baan hebben ze niet en als ze die al hebben, dan is hun inkomen zo laag dat het aangevuld moet worden. Eyptenaren staan bekend om hun vindingrijkheid in het vangen van fooien en kunnen soms ook erg opdringerig zijn. Schat altijd de verleende dienst op waarde en geef dienovereenkomstig, Egyptenaren doen dat ook. De plaatselijke bevolking is gewend aan het geven van baksjiesj en heeft daarom altijd kleingeld (vijftig piaster en één pond) op zak.

Bedelen komt niet zoveel voor in Egypte. Door bedelaars geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. De werkelijkheid achter elke bedelaar kan heel verschillend zijn. Voor sommigen is het de enige mogelijkheid om te kunnen overleven. Dat geldt bijvoorbeeld voor oude of invalide mensen. Die kun je natuurlijk een muntje geven, vooral wanneer je ziet dat de lokale bevolking het ook doet. Maar een grote groep bedelt omdat ze verslaafd zijn aan alcohol en/of drugs. Kinderen kun je in principe beter geen geld geven, hooguit fruit of iets anders te eten. Als kinderen op deze manier aan hun geld kunnen komen, zijn ze weinig gemotiveerd om nog naar school te gaan of te gaan werken.

Mogelijk word je aangesproken door kinderen die vragen om pennen of andere cadeautjes. Ga hier niet op in, het werkt opdringerig gedrag in de hand. Door in te gaan op de vraag om cadeautjes te geven, help je zeker mee om het fenomeen in stand te houden, en dus ook om het idee in stand te houden dat toeristen niet met hetzelfde respect benaderd hoeven te worden als de lokale bevolking. Bovendien kunnen onderlinge verhoudingen verstoord worden: het kan – buiten het gezichtsveld van de gever – soms leiden tot ruzies en conflicten. Het kortdurende gevoel een kind blij te maken weegt niet op tegen de negatieve langetermijn effecten. Als je kinderen echt wilt helpen, kun je beter een erkende ontwikkelingsorganisatie of een lokaal ontwikkelingsproject steunen.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Shoestring werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je reisbegeleider is 2 à 3 euro per reiziger per dag.